Pénz- és tőkepiac

Előretört a Fundamenta

A kedvezőtlen körülmények ellenére tavaly is növelni tudta új szerződésállományát a Fundamenta-Lakáskassza Zrt. A társaság lakáshitel-piaci részesedése pedig – részben a kedvezőbb szabályozás miatt – többszörösére nőtt 2011-ben.

A Fundamenta-Lakáskassza Lakás-takarékpénztár Zrt. 2011 novemberéig 307 milliárd forint összegben kötött új lakás-előtakarékossági szerződéseket, amely 23 százalékkal haladja meg a 2010 novemberéig kötött új üzletek szerződéses értékét – jelentette be Gergely Károly elnök-vezérigazgató. Ezzel – tette hozzá – a Fundamenta várhatóan mintegy 60 százalék körüli piaci részesedést ért el az új szerződések terén.


A hitelezés területén komoly növekedést ért el a társaság, ami részben a lakás-takarékpénztárakra vonatkozó szabályozás kedvező változásainak köszönhető. A Fundamenta tavaly év elején még 30 milliárdos lakáshitelezést tervezett, ez végtörlesztés nélkül 24 százalékkal 36,4 milliárdra, végtörlesztéssel együtt pedig mintegy 46 százalékkal gyarapodva 43,7 milliárd forintra emelkedett 2011 végéig.


Az elnök-vezérigazgató közölte: 2011 novemberéig a Fundamenta 33,9 milliárd forint lakáshitelt folyósított, ezzel közel 18 százalékos piaci részesedést ért el. Ez a szám a 2010-es év hasonló időszakában 4,9 százalék volt. A társaság tavaly az utolsó hónapban további mintegy 10 milliárd forintnyi hitelt helyezett ki, azaz a Fundamenta decemberben megközelítőleg annyi hitelt folyósított, amennyit 2010-ben egész évben, és mintegy négyszer többet éves összevetésben.


„Az eddigi adatok alapján elmondható, hogy a lakástakarékok mind meghatározóbbak a kereskedelmi bankok és jelzálogbankok mellett a hazai lakáshitelezésben, így az otthonteremtési rendszer három alappilléren nyugszik. Erre mutat rá az is, hogy a novemberi piaci adatból levonva a végtörlesztési céllal folyósított hiteleket, 6,52 milliárd volt a valós piaci teljesítmény, amelyből szintén jelentős szerep jutott a lakás-előtakarékossághoz kapcsolódó hitelezésnek. Ez mutatja, hogy a lakáskasszák olyan helyzetekben is képesek finanszírozást biztosítani, amikor a kereskedelmi bankok hitelezését éppen negatív külső körülmények korlátozzák” – fejtette ki Gergely Károly.

További részletek a Világgazdaságban

Fundamenta. lakáskassza lakás-előtakarékosság lakás-takarékpénztár
Kapcsolódó cikkek