Pénz- és tőkepiac

"Megfeji" Kína a külföldi befektetőket

Az elért nyerség után tíz százalékos adó kivetését tervezi a kínai központi vezetés a belföldi értékpapír piacokon kereskedő külföldi cégekre - értesült a caixin.com pénzügyi és gazdasági hírportál.

A portálnak az ügyhöz közel álló forrásokra hivatkozó információi szerint a döntéshozók jelenleg a javaslattal kapcsolatos visszajelzésekre várnak, így egyelőre nem lehet tudni, az új szabályozás mikor lép életbe.

A nyereségadó nem az első külföldi tőkepiaci kereskedőket sújtó elvonás: az osztalékok, a bónuszok és a kamatbevételek után is 10 százalékos megfizetésére kötelezettek az intézményeket 2009 óta. A China Daily napilap keddi cikkében azt írja, hogy az új adó visszafoghatja a tőkekiáramlást és javíthatja a befektetések minőségét.

A jüanban denominált részvényekkel és kötvényekkel az úgynevezett kvalifikált külföldi intézményi befektető (QFII) program keretein belül kereskedhetnek az idegenek Kínában. A értékpapír kereskedés ugyanakkor nem korlátlan a sanghaji és sencseni tőzsdéken. Miután a külföldi befektetők a Kínai Értékpapír Szabályozó Bizottságtól (CSRC) megkapták az engedélyt a QFII-ben való részvételre, a devizafelügyeletért felelős szabályozószerv, a SAFE kvótákat határoz meg számukra. Tavaly év végéig 118 intézmény kvalifikálta magát a programban való részvételre, összes kvótájuk 21,6 milliárd jüant (770 milliárd forint) tett ki.

A rendkívül szigorúan szabályzott tőkepiacainak liberalizálására törekvő Kína tavaly év végén felgyorsította a QFII-engedélyek kiadását. Kínai médiaértesülések szerint a jövőben az eddig igen óvatosan kiosztott kvóták megemelése is várható, s azok összértéke a jelenleginek kétszeresére is emelkedhet.

nyereségadó befektetési cég csrc bónusz kínai qfii
Kapcsolódó cikkek