Pénz- és tőkepiac

Oda kell figyelni a baleseti adóra

A január 1-jétől hatályba lépő baleseti adó beszedésében a biztosítótársaságok közvetítő szerepet játszanak a gépjármű-tulajdonosok és az adóhatóság között, de bizonyos esetekben előfordulhat, hogy az autósoknak saját maguknak kell gondoskodniunk arról, hogy a biztosítási díj mellett az adó összege is beérkezzen – hívja fel a figyelmet a Generali.

 A biztosítóknak a megállapított adót – fő szabályként – a törvény hatálybalépését követően az esedékes biztosítási díjjal, díjrészlettel együtt kell beszednie, annyi részletben és olyan arányban, ahogyan azt az ügyfél fizeti. Akinek nem január elsején fordul a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítása (kgfb), és az adott díjrészletének egy része 2011-re, egy másik pedig 2012-re esik, a 2012-re eső díjrész után kell megfizetni a baleseti adót, amelyet a szintén a biztosító köteles beszedni. A közteher alapja az éves kgfb-díj, illetve a fedezetlenségi díj.

Az mértéke a biztosítási díj 30 százaléka, maximum napi 83 forint, kivéve ha az autós fedezetlenségi díjat fizet, ilyenkor ugyanis nincs felső határ. Fontos tudni, hogy ha év közben az eredetileg megállapított biztosítási díj változik, a baleseti adó is arányosan növekszik vagy csökken. Emellett ha bármely okból (például a gépjárműnek új tulajdonosa lesz vagy totálkárossá válik) a befizetett biztosítási díj időarányos része az ügyfélnek visszajár, ilyenkor a baleseti adó arányos részét is visszakapja. A biztosító által megállapított baleseti adó és a biztosítási díj befizetése után nincs további tennivaló az adóval kapcsolatban.

Arra is érdemes odafigyelni, hogy ha az autós a biztosítási díj és a megállapított adó együttes összegénél kevesebbet fizet be, akkor ebből először az adót rendezi a biztosító, így az ügyfélnek díjhátraléka keletkezhet, s ez a kgfb-szerződés megszűnéséhez vezethet.
Ez még komolyabb anyagi megterheléssel járhat, hiszen a fedezetlenségi díj többszöröse lehet a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítás eredeti, a biztosító tarifája szerinti díjának, és egyúttal az adófizetési kötelezettséget is a többszörösére emeli.

befizetés baleseti adó kötelező díj kgfb csekk
Kapcsolódó cikkek