Pénz- és tőkepiac

Kartellvizsgálat több óriásbank ellen

A svájci versenybizottság (Weko) vizsgálatot indít a két nagy svájci bank, az UBS és a Credit Suisse, valamint tíz külföldi pénzintézet ellen - írja a Financial Times Deutschland (FTD) pénteki számában.

A Weko-nál olyan adatok állnak rendelkezésre, amelyek szerint a pénzintézetek között vélhetően kartell megállapodások jöttek létre. Különböző bankok több derivatívakereskedői ugyanis - a rendelkezésre álló adatok szerint – befolyással bírtak a Libor és a Tibor referencia kamatlábakra - írja az FTD. Ezek a kamatlábak jelzik, hogy a bankok milyen kondíciók mellett kölcsönöznek egymásnak pénzt. A Libor a londoni bankközi piacra, a Tibor pedig a tokióira vonatkozik.

A kartellmegállapodások révén a kereskedők vélhetően a referencia kamatlábak meghamisítását érhették el a saját javukra. Ezen kívül a derivatíva kereskedők állítólag egyeztettek a vételi és eladási kurzusok közti különbségről. A vizsgálat a következő pénzintézeteket érinti: Deutsche Bank, Bank of Tokyo-Mitsubishi  UFJ, Citigroup, HSBC Holdings, JP Morgan Chase, Mizuho Financial  Group, Rabobank Groep,  Royal Bank of Scotland, Group, Société Générale, Sumimoto Mitsui Banking Corporation.

Hasonló vizsgálatokat egyébként tavaly év eleje óta a brit, amerikai és európai hatóságok is folytatnak a kamatlábakkal kapcsolatban. Az Európai Bizottság illetékesei tavaly októberben razzia sorozatot hajtottak végre többe európai banknál, beleértve a Deutsche Bank londoni irodáit is.

vizsgálat Bank tibor LIBOR kartell
Kapcsolódó cikkek