Pénz- és tőkepiac

Rekordokat hozott a Fundamenta

A Fundamenta-Lakáskassza Zrt. 3,9 milliárd forintos adózás utáni eredményt ért el 2011-ben, és ötödével növelte a bázishoz képest a megkötött szerződések összegét is.

A lakossági ügyfelek a Fundamenta-Lakáskassza Zrt.-nél – emelésekkel együtt – 333 milliárd forint szerződéses összegben nyitottak új lakásszámlát 2011-ben, amely 20 százalékkal több a megelőző évinél, és egyben új rekordot is jelent – jelentette be mai sajtótájékoztatóján Gergely Károly elnök-vezérigazgató. Ezzel a társaság több mint 60 százalékos piaci részesedést ért el, és valamennyi értékesítési csatornája növelte teljesítményét 2010-hez viszonyítva.

A lakás-takarékpénztár 2011 végén 265 milliárd forintos betétállománnyal rendelkezett – ebből 201 milliárdot állampapírban tartottak -, 289 milliárd forintos mérlegfőösszeg mellett. A társaság év végén 661 ezer ügyféllel áll kapcsolatban, ebből 58 ezret hiteleztek.

A Fundamenta lakossági lakáshitelezésben játszott szerepe – hangzott el - 2011-ben jelentősen megnőtt, hiszen a tavalyi, 43,7 milliárd forintos (végtörlesztés nélkül 36,3 milliárdos) összegű lakáshitelezés a teljes lakáshitel-piac 18,9 – közvetített hitelekkel együtt 20,2 – százalékát tette ki.
A társaság 2011-ben 5,5 milliárd forintos társasági és bankadó előtti eredményt ért el, szemben a bázisidőszaki 5 milliárd forinttal. A bankadó és társasági adó levonása utáni eredmény pedig tavaly – konszolidált szinten - 3,9 milliárd forintra emelkedett a 2010-es 3,6 milliárd után.

Ami az idei terveket illeti: a betétállományt hozzávetőlegesen 290 milliárd forintra kívánják emelni a Fundamentánál, a tavalyinál nagyobb lakásszámla-értékesítés mellett. A társaság tervei szerint az idén kis mértében tovább nő majd a hitelezési aktivitás, amelynek alapján 45 milliárd forint új kihelyezésével számolnak.

lakáskassza Fundamenta rekord
Kapcsolódó cikkek