Pénz- és tőkepiac

55 milliárdnyi magyar államadósságot vettek meg

A meghirdetettnél magasabb összegben értékesített 3 hónapos diszkont kincstárjegyet az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) keddi aukcióján. A hozam megegyezett az előző aukcióéval, de meghaladta a másodpiacit.

Az ÁKK a február közepe óta megszokott 50 milliárd forint értékben hirdetett meg 3 hónapos diszkont kincstárjegyet jegyzésre. Januárban és február első felében még 45 milliárd forintot kínált a heti rendszerességgel keddenként rendezett aukciókon.

Az elsődleges forgalmazók 89,808 milliárd forint ajánlatot tettek a D120620 jelű, 2012. június 20-án lejáró kincstárjegyre, valamivel kevesebbet az előző, múlt heti aukción tett 91,731 milliárd forintnál.

Az ÁKK a meghirdetettnél 5 milliárd forinttal magasabb összegben fogadott el ajánlatot és 55 milliárd forintért értékesített kincstárjegyet. Az előző aukción a kissé magasabb jegyzésre a meghirdetett összeget értékesítette az ÁKK. A két előző aukción csökkent 80-90 milliárd forintra a kereslet az év eleje óta megszokott 100-150 milliárd forintról.

A mostani aukción az előzővel megegyező, 7,25 százalékos átlaghozam alakult ki, ez 10 bázisponttal magasabb a 3 hónapos diszkont kincstárjegy hétfői 7,15 százalékos másodpiaci referencia hozamánál.

 

államadósság dkk ÁKK aukció állampapír
Kapcsolódó cikkek