Pénz- és tőkepiac

Hol lehet a legnagyobb eurókamatot kapni? - Most megnézheti

Bár a végtörlesztési időszak már lezárult, a bankok forrásigénye a jelek szerint alig csillapodik. Ennek egyik jele, hogy még mindig igen magas kamatokat kínálnak több helyen is az euróbetétekre.

Ez nem meglepő, hiszen éppen a napokban jelent meg a Saxo Bank egyik elemzése, amelyben arról értekeznek, hogy a kelet-közép-európai térségben is jelen lévő bankok a régiós leányoknál arra kényszerülhetnek, hogy csökkentsék a hitelezést. Különösen igaz lehet ez az olyan országokban, ahol veszélyben van a nyereségesség, mint például Magyarországon. Ha mégis hitelezni kíván egy bank, nincs más választása, forrásokat kell szereznie a lakosságtól.

A csúcskamatok, amelyeket euróbetétre kínálnak a hitelintézetek, jelenleg majdnem 5 százalék körül vannak, igaz, sokszor bizonyos feltételeket is teljesíteniük kell az ügyfeleknek ahhoz, hogy ezt megkapják. A legmagasabb kamatot a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének (PSZÁF) betét-összehasonlító programja szerint jelenleg a Sopron Bank kínálja, náluk a Gondoskodó fantázianevű betét két hónapos betéti részére 5 százalékos bónuszt lehet zsebre tenni. Ehhez azonban hosszú távra is el kell köteleződni a hitelintézetnél, a betét ugyanis két részből áll, a két hónapos betét mellett egy kétéves lekötés is van a csomagban, amely viszont csak 3 százalékot fizet, és bármelyik rész idő előtti feltörése esetén csak a feltörésig érvényes látra szóló kamatot fizeti meg a bank.

Szintén hosszú távú elköteleződést vár a csúcskamatért cserébe az UniCredit Bank. Ennél a hitelintézetnél is elérhető 5,5 százalékos kamat (az egységes betéti kamatlábmutató (ebkm) 4,98 százalék) az euróbetétre, de csak ötéves lekötés esetén. Két éves időtávra is viszonylag gáláns bónuszt fizet azonban a hitelintézet, az ilyen betétek kamata 4 százalékos. Az idő előtti felmondás természetesen itt is az akciós kamatok elbukásával jár.

Rövidebb lejáratra is elérhető viszonylag magas kamat. Új forrásokra fizet például komoly kamatot most az FHB eurót lekötő ügyfeleinek. A hitelintézetnél 12 hónapra 4,75 százalékos, hat hónapra 4,5 százalékos, három hónapra pedig 4 százalékos kamat mellett helyezhető el az euró megtakarítás abban az esetben, ha a kliens legkevesebb 1000 euróval növeli korábbi megtakarításai összegét. Szintén viszonylag magas kamat érhető el a Magnet Banknál, ahol három hónapra 3,5, hat hónapra pedig 4,25 százalékos kamatot fizetnek a 10 ezer eurónál kisebb megtakarítással rendelkező ügyfeleknek. Aki ennél több pénzt köt le a hitelintézetnél, 25 bázisponttal magasabb bónusznak örvendezhet. Ennél valamivel magasabb kamatot kínál a nemrég orosz tulajdonba került Volksbank lakossági ügyfeleinek. Náluk 180 napos lekötés esetén az éves kamat 4,5 százalékos.

A 4 százalék fölötti tartományban számos ajánlattal lehet még találkozni a legnagyobb bankok körében is. Az MKB négy hónapos futamidőre kínál most 4,2 százalékos ebkm mellett az euró lekötésekre. A CIB is igen kedvező kondíciókat kínál az euróbetétekre a nyugdíjas számlával rendelkező klienseinek, akik a lekötés időtartamától függően 3,95-4,15 százalékos kamattal helyezhetik el betéteiket a banknál. A többi CIB-es ügyfél valamivel akacsonyabb, 3,7-3,9 százalék közötti kamattal helyezheti el euróit a hitelintézetnél. A Raiffeisennél szintén jól fizet most az euróbetét, a hat hónapos akciós kamat 3,5 százalékos, a 12 hónapos pedig 4 százalékot ad.

Mivel a forintkamatok ennél magasabbak, akinek nincs eurója, annak a közös uniós fizetőeszközre váltani a pénzét, és úgy lekötni csak akkor érdemes, ha az árfolyamon is nyerni tud, vagyis arra számít, hogy a forint gyengülni fog. Ennek egyébként egyes szakértők szerint van most esélye, a Nomura japán pénzügyi csoport most kiadott elemzésében például azt írják, az euró ára forintban számolva akár a 310-315-ös szintig is emelkedhet, ami ha bekövetkezik, további 6-8 százalékpontot tehet hozzá az akciós kamatokhoz.

ebkm eurókamat bankok betétek kamat
Kapcsolódó cikkek