Pénz- és tőkepiac

Kivásárlások előre! - Egyre jobban kerülik a kockázatokat a bankok

A bankok kockázatkerülése és a finanszírozási költségek növekedése alternatív finanszírozási megoldások és a tőketartalékok hasznosítása felé terelik a piaci szereplőket. – így vélekedett a válaszadók több mint 80 százaléka a DLA Piper friss európai vállalatfelvásárlás-finanszírozásról szóló felmérésében.

E szerint egyre jelentősebb szerep jut a nem banki finanszírozásnak és mély strukturális átalakulás rajzolódik ki ebben a finanszírozói szegmensben. A felmérés tanúsága szerint idén a legfontosabb szerep a refinanszírozásnak, a másodlagos és harmadlagos kivásárlásoknak jut. A finanszírozási szerkezet változását jól mutatja, hogy a válaszadók arra számítanak: egy tipikus akvizíciónál a saját tőke szükséglet idén meghaladja a 45 százalékot. Összességében csupán a válaszadók ötöde véli úgy, hogy ennél alacsonyabb arányú saját tőke is elégséges lehet egy-egy felvásárlás megvalósításához.

„A finanszírozás terén a legerőteljesebb kihívást a kellő likviditás előteremtése, a megfelelő árazás kialakítása, valamint az új üzletek finanszírozási szerkezetének változása jelenti. Az egyre nyomasztóbb refinanszírozási igény felismerése, valamint a befektetőházak megújuló forrásszükséglete ugyanakkor a növekedés esélyét hordozzák.” – hangsúlyozta Borbély Gábor, a Horváth és Társai DLA Piper Ügyvédi Iroda partnere.

Az egyes ágazatok közül a vezető döntéshozók megítélése szerint idén az üzleti szolgáltatások, az egészségügy, a TMT (telekommunikáció, média, technológia) és a könnyűipari szektorok teljesítménye alakulhat a legígéretesebben. Ez a kép Magyarország tekintetében is általában véve helytálló, a feldolgozóipar, az energia és az IT továbbra is fókuszban van. Ugyanakkor az egyedi preferenciák és tapasztalatok alapján az egyes finanszírozóknál különböző hangsúlyt kapnak az egyes iparágak.

A DLA Piper 2011 év végén immáron harmadik alkalommal elkészített felmérése, amely az akvizíciók finanszírozásának üzleti feltételeire és trendjeire összpontosító, meghatározó pénzpiaci szereplők tapasztalatait és várakozásait tükrözi, mindenképp hasznos a hazai piaci szereplők számára a realitások felméréséhez, a tőke és finanszírozási szükségletek kalibrálásához.

kivásárlás DLA Piper felmérés Bank akvizíció kockázatkerülő
Kapcsolódó cikkek