Pénz- és tőkepiac

Le a dollárral - Kína a jüan uralmáért dolgozik

Kína azt tervezi, hogy a jövőben az eddiginél több hitelt nyújt saját valutájában, a jüanban, az úgynevezett BRIC államoknak (Brazília, Oroszország, India és Afrika), ezzel is növelve valutájának globális fontosságát a dollárral szemben.

A Financial Times jelentése szerint a China Development Bank (CDB) erről szóló szándéknyilatkozatot készül aláírni a BRIC államok képviselőivel március 29-én. A tervezett megállapodás értelmében a CDB az eddigi gyakorlattal ellentétben nem dollárban, hanem saját valutájában hitelezne a BRIC államoknak és fordítva.

A fokozott együttműködés révén az öt állam egymás közti kereskedelme vélhetően erősödni fog, és erősödik a jüan szerepe is a világkereskedelemben - idézi a Reuters a Financial Times informátorait.

Tavaly decemberben egyezett meg Hu Csin-tao kínai elnök és Josihiko Noda japán miniszterelnök arról, hogy elősegítik saját valutájuk, a jüan és a jen alkalmazását a külkereskedelmi ügyleteik elszámolásánál. A legnagyobb részét jelenleg még amerikai dollárban bonyolítják le, az együttműködések azonban a szakértők szerint csökkenthetik a dollár dominanciáját Ázsiában.

A Die Presse ugyanakkor arra is rámutat, hogy a jüan gyengeségéből a kínai exportgazdaság kétségtelenül profitált. A kínai valuta nemzetközivé tétele vélhetően csökkenti a valuta kockázatokat a gazdaság számára. Amennyiben a külkereskedelmet a saját valutájukban bonyolítják le, a kereskedelmi partnerek arra kényszerülnek, hogy átvállalják az árfolyamingadozások kockázatát, amit jelenleg elsősorban Kína kénytelen elviselni.

BRIC jüan hitel
Kapcsolódó cikkek