Pénz- és tőkepiac

Magyarország újból a kirakatban - Kiábrándulhatnak a forintból

A holnapi uniós pénzügyminiszteri találkozó egyik fő témája mindenféleképpen Magyarország lesz – írja elemzésében az Equilor.

A kohéziós források átmeneti felfüggesztése szinte már biztosan nem kerülhető el, ráadásul az Európai Bizottság a túlzott deficit eljárás megszűntetése végett újabb bokréta csokorral kedveskedhet számunkra. Ha a tanács elfogadja az ajánlásokat, akkor fél év alatt kell újabb csodát tennie a kormánynak.

A túlzott deficit eljárás megszűntetésének céldátuma 2012 lesz, mivel az előzetes dátumig nem teljesíthető a strukturális módon csökkentett költségvetési hiány. Európai Bizottság ajánlásai közül a leglényegesebb, hogy a 2012-ben 2,5% legyen a GDP-arányos deficit, szemben a prognosztizált 3%-kal. Ez további pótlólagos költségvetési erőfeszítést követel meg a már jelenleg is betervezett 1,9%-nyi (GDP-arányos) kiigazításon felül.

Valamint további szükséges strukturális intézkedéseket kell tenni annak érdekében, hogy jóval az elvárt 3%-os szint alá süllyedjen a költségvetés 2013-as hiánya, miközben az egyszeri bevételekre már nem támaszkodhat a kormány. Nem lesz sétagalopp a többi ajánlás teljesítése sem a fent említetteken kívül, így némi nemű kiábrándulás várható a forint piacán.

EU túlzott deficit Equilor
Kapcsolódó cikkek