Pénz- és tőkepiac

Nincs egyezség az árfolyamgátról

Az árfolyam-rögzítési programba belépők körét kiszélesítő módosító javaslatokról egyeztetett a bankszövetség. A témát várhatóan a héten még egyszer napirendre tűzik egy kibővített ülésen, még nem tudni, az Országgyűlés mikor szavaz a módosítókról.

Tegnap tárgyalt a Magyar Bankszövetség elnöksége azokról a törvényjavaslatokat, amelyeket az árfolyamrögzítésről szóló törvényjavaslat mellé nyújtottak be a képviselők. Döntésre azonban nem jutottak, várhatóan a héten egy kibővített vezetőségi ülésen folytatják a vitát. A módosítók közül különösen Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselő módosítói válthattak ki komoly ellenkezést a bankoknál, a javaslatok ugyanis kiterjesztenék az árfolyamgátprogramra jogosultak körét, a korábban kalkuláltnál nagyobb költségeket hárítva ezzel a bankokra, de az államháztartásra is.

Rogán összesen háromféle módosítót nyújtott be ezzel kapcsolatban, a legelső 30 millió forintos hitelösszegig engedélyezné a devizahiteles adósok számára a lehetőséget, később azonban – vélhetően a bankok rosszallását látva – két másik, egy 20 és egy 15 milliós felvételkori hitelösszegről szóló verziót is benyújtott, ezeket viszont sem a költségvetési, sem a gazdasági bizottság nem támogatta, és a benyújtó sem értett velük egyet. Rogán módosító javaslatának indoklása szerint a 30 milliós hitelösszeglimittel a devizaadósok 99 százaléka kerülhetne be a programba, a 20 milliós határnál 95, a 15 milliósnál 85 százalékuk tudna élni a lehetőséggel.

Az eredeti törvényjavaslat nem a összege, hanem a fedezetül felajánlott ingatlanok értékéhez közötte volna a programban való részvételt, és csak a 30 millió forintnál kevesebbet érő lakóingatlannal rendelkezőket engedte volna be. Rogán szerint azért célszerűbb a felvételkori hitelöszszeget meghatározni, mint a fedezetül felajánlott ingatlan értékét, mivel utóbbi a hitelszerződésben nincs feltüntetve, maga az adós sem mindig rendelkezik ezzel az információval, így a bank egyoldalúan előnyös helyzetbe kerülhet a kérelem elbírálása során.

A képviselő az első javaslatban szereplő 30 millió hitelösszeget azzal indokolta, hogy ezáltal ki lehetne szélesíteni a programban részt vevők körét. Ha viszont nem ezt az összeget, hanem valamelyik alacsonyabbat szavazzák meg a képviselők, lehetnek olyan családok, amelyek éppen ezáltal szorulnak ki az árfolyamrögzítés lehetőségéből az eredeti javaslathoz képest, például amiatt, hogy 15 vagy 20 millió forint fölötti hitelt vettek föl egy 30 millió forint alatti értékű ingatlanra. Az üléstervek szerint a parlament a jövő héten szavaz a törvény módosító indítványairól, a végszavazás pedig két hét múlva várható.

Tízezer fölött a panaszok száma

Több mint tízezer panasz érkezett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) a végtörlesztéssel kapcsolatban. A PSZÁF ezek nyomán 19 esetben kezdett célvizsgálatot, az egyedi fogyasztói problémákat jelző ügyek kapcsán pedig további 67 alkalommal indult vizsgálat. A PSZÁF a végtörlesztés kapcsán végzett és már lezárt ellenőrzései során eddig több mint 68 millió forintnyi fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki.

A felügyelet hat intézménynél témavizsgálatot is indított a beérkezett fogyasztói jelzések alapján. Több ügyfél ugyanis azt sérelmezte, a végtörlesztésük annak ellenére hiúsult meg, hogy minden előfeltételnek megfeleltek, minden szükséges igazolást benyújtottak, s a kívánt fedezet is rendelkezésre állt. A végtörlesztési folyamat legvégén azonban pénzügyi intézmények arra hivatkoztak, hogy annak idején, legelső lépésként nem nyújtották be a végtörlesztési igénybejelentést tartalmazó formanyomtatványt.

Herman Bernadett Tízezer fölött a panaszok száma Több mint tízezer panasz érkezett a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) a végtörlesztéssel kapcsolatban. A PSZÁF ezek nyomán 19 esetben kezdett célvizsgálatot, az egyedi fogyasztói problémákat jelző ügyek kapcsán pedig további 67 alkalommal indult vizsgálat. A PSZÁF a végtörlesztés kapcsán végzett és már lezárt ellenőrzései során eddig több mint 68 millió forintnyi fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki.

A felügyelet hat intézménynél témavizsgálatot is indított a beérkezett fogyasztói jelzések alapján. Több ügyfél ugyanis azt sérelmezte, a végtörlesztésük annak ellenére hiúsult meg, hogy minden előfeltételnek megfeleltek, minden szükséges igazolást benyújtottak, s a kívánt fedezet is rendelkezésre állt. A végtörlesztési folyamat legvégén azonban pénzügyi intézmények arra hivatkoztak, hogy annak idején, legelső lépésként nem nyújtották be a végtörlesztési igénybejelentést tartalmazó formanyomtatványt. -->

bankszövetség kormány egyezség árfolyamgát
Kapcsolódó cikkek