Pénz- és tőkepiac

Pioneer: Második Széll Kálmán Terven dolgozik a kormány

A végtörlesztés és az adószabályok változása miatt felértékelődtek a megtakarítások Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezetője szerint.

A végtörlesztés és az átalakítása átrajzolta a megtakarítási lehetőségek szerkezetét – mondta sajtótájékoztatóján Vízkeleti Sándor. Az egykulcsos adórendszer bevezetése miatt a magasabb jövedelműeknek több marad megtakarításra és befektetésre, a hitelüket végtörlesztők pedig korábbi törlesztési kötelezettségüktől szabadultak. Csökkent a hitelfelvételi hajlandóság is, ami szintén növeli a megtakarítási lehetőségeket.

Az alapkezelők ezért felkészültek arra, hogy rendszeres megtakarításokat kezeljenek. Ehhez megteremtették a technikai háttért, vagyis lehetőség van minden hónapban azonos összegből befektetési jegyet vásárolni, külön, egyedi megbízás nélkül. A megtakarítókat ösztönzi az is, hogy ezért alacsony vagy egyszeri díjat kérnek. Az alapkezelők emellett olyan, határozott futamidejű alapokat is létrehoztak, amelyek viszonylag hosszú távon egyre kisebb kockázatot jelentő befektetéseket tartalmaznak.

Az utóbbi években gyökeresen megváltozott a befektetési lehetőségek piaca. Korábban a takarékoskodók elsősorban olyan befektetési alapokat kerestek, amelyek egy iparágban vagy régióban működő vállalkozások részvényeibe fektettek. Jelenleg azonban sokkal ingadozóbb minden piaci szegmensben a részvények árfolyama, ezért a területi és ágazati kötöttségek nélküli, abszolút hozamú alapok váltak népszerűvé.

A Pioneer Alapkezelő vezetője arról is beszélt, hogy logikusnak látná, ha a megmaradó nyugdíjpénztárak összeolvadhatnának az önkéntes pénztárakkal, mivel fölösleges két egyforma célú és szerkezetű intézményt üzemeltetnie a szolgáltatóknak.

Fontos lenne Magyarország számára a hitelmegállapodás az IMF-fel, mert bár a jelenlegi kedvező pénzügyi környezetben a piacról is finanszírozható az ország, de ez a módszer drágább, mint a Valutaalap hitele. A környező országok mind alacsonyabb kockázati felárral juthatnak hitelhez a piacon és a jelenlegi magyarországi kamatszint túl magas.

Nagyon fontos lenne, hogy Magyarország megállapodjon az IMF-fel és az EU-val, a piac azt gondolja, hogy lesz megállapodás, ezért az év végére alacsonyabb kamatszinttel számol - mondta Vízkeleti Sándor, a Pioneer Alapkezelő vezérigazgatója szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Vízkeleti Sándor elmondta: Magyarország az év eleje óta jelentősen profitált a világban zajló pozitív folyamatokból, a magyar befektetési eszközöktől való félelem az IMF/EU hitelkeret aláírása nélkül is csökkent.

A magyar állampapírokat veszik - a külföldiek tulajdonában lévő magyar állampapír-állomány új csúcsra, 4.100 milliárd forintra emelkedett -, ám nagyon magas áron - fejtette ki. Hozzátette, a megegyezésben és a kormányzati gazdaságpolitika hitelességében támadt bizonytalanság azonban csak kismértékben csökkent.

Úgy vélte, nagy a kockázata annak, hogy lesznek még hullámok:  amíg nincs külső védőháló, egy negatív világpiaci hullám esetén nagyobb eséllyel alakulhat ki újabb pánikhangulat, ami megmutatkozhat a forint árfolyamában és az állampapír hozamokban is.

Vízkeleti Sándor szerint lesz megállapodás, de a kormány azt akarja, hogy ne az IMF kényszerítse ki az intézkedéseket. Úgy vélekedett, a kormány egy második Széll Kálmán Terven dolgozik, s előbb utóbb be fogja mutatni, elébe menve a tárgyalásoknak, így az egyeztetésen kevésbé izgalmas pontok szerepelnek majd.

 

pioneer Vízkeleti abszolút hozamú megtakarítás
Kapcsolódó cikkek