Pénz- és tőkepiac

Tizenegy tankert indítanak: Olajjal tölti fel az USA-t Rijad

A szaúdi kormány úgy határozott, hogy csökkenti az olaj árát. Az a cél, hogy visszatérjenek "az igazságos olajárhoz" és meggyorsítsák a világgazdaság élénkülését - hangzott a kabinet közleményében.

Szaúd-Arábia a barrelenként 100 dolláros olajárat tartja a fogyasztók számára igazságosnak. Legutóbb a nyersolaj ára hordónként 128 dollárra emelkedett a több országban tapasztalt termelési nehézségek és az iráni olajexportot sújtó szankciók hatására. A tegnap mért 2 százalékos árcsökkenésnek egyrészt az amerikai készletek emelkedése, másrészt a líbiai olajexport növekedés adott tápot.

Szaúd-Arábia első körben tizenegy olajtartályhajóval plusz nyersolajat fog az Egyesült Államokba szállítani és a leállított mezőket ismét üzembe helyezi. Egy tankár akár 22 millió hordó olajat is leszállíthat, április végén indulnak az Aramco olajmezőt kiszolgáló tartályhajók az amerikai célállomásokhoz. Már az idei első tíz hónapban 38 százalékkal növekedett az Egyesült Államok Szaúd-Arábiából származó olajimportja. 2011 decemberében - az EIA szerint - a Szaúd-Arábiából származó napi 1,3 millió barrel volt és tovább növekszik - írja a FAZ.

Szaúd-Arábia februárban 10 millió barrel nyersolajat termelt és ezzel a termelő kapacitását messzemenően kihasználta. A kitermelt plusz mennyiséget túlnyomórészt Észak-Amerikában és Európában értékesítették. Teherán figyelmeztette ugyan Szaúd-Arábiát, hogy ne növelje kitermelését a kieső iráni olaj pótlására, Rijad azonban nem veszi figyelembe a kérést és hamarosan a két eddig kihasználatlan mezőn; a Dammam és Manifa térségben is beindítja a termelést.

 

szaúdi olajár kitermelés aramco Szaúd-Arábia olaj
Kapcsolódó cikkek