Pénz- és tőkepiac

Alig van mivel kukoricázni

Nyolcéves mélypontra zuhantak a világ legnagyobb kukoricaexportőre, az USA készletei. A most közzétett, mintegy 24 millió tonnás adat március 1-jei érték, és 7,9 százalékkal alacsonyabb az egy évvel korábbinál. „Úgy tűnik, az idei aratásig már szűkös is marad a kínálat” – jósolja a Marty Foreman, a St. Louis-i Doane Advisory Services Co. közgazdásza.

Szerinte igen jó betakarításra lesz szükség a készletek újbóli növekedéséhez. Péntek délelőtt 11 százalékkal emelkedve öthetes csúcsra ért a kukorica határidős jegyzése a Chicagói Árutőzsdén (CBOT), a Bloomberg szerint részben mert a piac fél: hátha a valós adatok még rosszabbak annál, mint amit hivatalosan közzétettek. A búzatartalék 16 százalékkal esett, a határidős árak pedig elérhetik a 12 éves rekordot is, mielőtt indul az északi féltekén az aratás.

A májusi szállítású jegyzés pénteken 2,9 százalékkal 225,2 dollárra esett tonnánként. A szójakészletek viszont nőttek. A március 1-jei 50,4 millió tonnás mennyiség 9,9 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál az USA mezőgazdasági minisztériuma szerint. Az ország számára a legértékesebb haszonnövény e termékcsoportban a kukorica, amit a szójabab, a széna és a búza követ.

Csapadékhiány

A hazai kilátások sem biztatóak. Országszerte mintegy másfél millió hektáron akadályozza a csapadékhiány a kora tavaszi vetésű növények kelését, idézi a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnökének pénteki közlését az MTI. Az őszi kalászosokkal is gond lesz.


cbot kukorica Chicagói Árutőzsde betakarítás
Kapcsolódó cikkek