Pénz- és tőkepiac

Ezért pingpongozik a forint

Alig változott a forint árfolyama szerdáról csütörtökre a továbbra is alapvetően kockázatkerülő nemzetközi piaci környezetben.

Az eurót csütörtök délelőtt 295,12 forinton jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben a szerda délutáni 295,24 forint után. A svájci frankot 245,20 forinton jegyzik 245,10 forint után, a dollár csütörtök délelőtt 224,54 forinton áll a szerda délutáni 224,50 forinttal szemben, a japán jent pedig 2,7277 forinton jegyzik 2,7270 forint után.

Szerdán a forint gyengült az általánosan romló nemzetközi befektetői hangulatban. A befektetői kockázatvállalási hajlandóság szintjét viszonylag nagy pontossággal tükröző euró árfolyam szerdán 1,33 feletti dollár jegyzésekről 1,31 közelébe gyengült, és ezt a szintet tartotta csütörtökre virradóra is. Csütörtök délelőtt tíz órakor az eurót 1,3140 dolláron jegyezték a bankközi deviza kereskedelemben.

A befektetői hangulat romlásához szerdán nagyban hozzájárult a jelentős hozamemelkedéssel zárult spanyol kötvényaukció, valamint a recessziós aggodalmakat alátámasztó euróövezeti beszerzési menedzser index közzététele. Hasonlóképpen a német gyáripari megrendelések és az európai kiskereskedelmi forgalom csökkenése is a befektetők körében fokozódó recessziós aggodalmakat táplálta.

Az Európai Központi Bank elnöke a kamattartó döntést követő gazdasági helyzetértékelésében számos tartósan ható kockázati tényezőre utalva nem oszlatta el a recessziós aggodalmakat. Mindezek hatására az euróövezeti perifériális országok szuverén törlesztésbiztosítási ügyleteiből képzett származékos befektetési eszköz, a CDS (Credit Default Swap) árazásának ugrásszerű emelkedése követte. A spanyol 5 éves szuverén CDS-árazása például 20 ponttal az idei legmagasabb szintre szökött fel. A CDS-árazást a piacok tapasztalati alapon a befektetési kockázat egyik legpontosabb számszerűsített mércéjének tekintik.

A térségbeli devizák árfolyama a zloty kivételével a forinthoz hasonlóan csak csekély mértékben változott szerdáról csütörtökre. A zloty árfolyama a jegybank kamattartó döntését követő "héja" hangvételű tájékoztatótól kapott támogatást.

forint EKB kockázatvállalás svájci frank befektető euró árfolyam
Kapcsolódó cikkek