Pénz- és tőkepiac

Felmérés: A családokra hárul az iskoláztatás költsége

A gyermekek jövőjének biztosítása a legfontosabb megtakarítási célok közé tartozik – derül ki az Aviva Életbiztosító friss kutatásából. A családok kétharmada nem számít arra, hogy az állam a jövőben is széles körben finanszírozza az oktatást, ennek ellenére csupán negyedük tett konkrét lépéseket annak érdekében, hogy biztosítsa gyermekei tanulását és lakhatását.

A magyar családok mindössze 37 százaléka számít arra, hogy az állam a jövőben is támogatja a gyermekek oktatását, és csak 5 százalék azok aránya, akik magától értetődőnek tekintik az oktatás teljes körű állami finanszírozását. Erre világít rá az Aviva Életbiztosító Zrt. által készített friss felmérés, amelyből az is kiderül: a válaszadók többsége nem örülne annak, ha gyermeke diákhitelből finanszírozná egyetemi éveit.

„Azt teljes körű közmegegyezés övezi, hogy kiemelkedően fontos a gyermekekről való gondoskodás, és az általunk végzett kutatás alapján a megkérdezettek bő egyharmada a hosszabb távú, 15-20 évre szóló megtakarításokkal látja biztosítottnak gyermekei jövőjét” – hangsúlyozta Dr. Zolnay Judit, az Aviva Életbiztosító vezérigazgató-helyettese.

A kérdés fontosságát az is jól mutatja, hogy a kutatásban részt vevők túlnyomó többsége felmérte, hogy milyen kihívásokkal és mekkora költségekkel jár együtt a gyermekek felnevelése.  Ennek ellenére kevesen, a válaszadók csupán negyede tett konkrét lépéseket annak érdekében, hogy bebiztosítsa gyermekeinek majdani egyetemi oktatását vagy lakhatását.

„A kisebb megtakarítási képességgel rendelkezők arányosan nagyobb részt tesznek félre a gyermekeik jövőjének támogatására: azok, akik havi egy- és tízezer forint közötti összeget takarítanak meg, ennek 81 százalékát a gyermekeikkel kapcsolatos célokra különítik el, míg nagy összegű, havi 200 ezer forint feletti takarékoskodás mellett a gyermekcélú megtakarítások aránya 22 százalék” - tette hozzá Dr. Zolnay Judit.

A megkérdezettek közül csupán minden tizedik tudja biztosan, hogy miből, hogyan teremti majd elő a felsőoktatási költségek fedezetét. Az oktatás és a lakhatás biztosítása egyébként előkelő helyen áll mindazon megtakarítási célok között, amelyeket a felmérésben részt vevők gyermekeik jövőjének tekintetében fontosnak tartanak.

felmérés iskoláztatás megtakarítás
Kapcsolódó cikkek