Pénz- és tőkepiac

Háromhavi csúcson a csődkockázati felárunk

Január vége óta nem mért szintre, 600 bázispont közvetlen közelébe emelkedett a pénteki londoni kereskedésben a magyar államadósság törlesztéskockázatára kínált biztosítási tranzakciók árazása.

Londoni felzárkózó piaci elemzők szerint a globális kockázatvállalási hajlandóság általános gyengülése mellett helyi tényezők - elsősorban az IMF/EU-tárgyalások elhúzódása - miatt is drágulnak a magyar szuverén törlesztésbiztosítási kontraktusai.

A legnagyobb londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision szakelemzőinek kimutatása szerint a magyar szuverén kötvényadósság törlesztésének leállására köthető határidős biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) középárfolyama a péntek délutáni jegyzésben 598 bázispont környékén mozgott az előző esti 595,65 bázispontos záró után.

A magyar CDS-árfolyamok egy hónapja, március 20-án 522 bázisponton zártak. A péntekre kialakult magyar CDS-árazás azt jelenti, hogy egységnyi, tízmillió euró névértékű ötéves magyar államkötvényre jelenleg 600 ezer euróhoz közeli éves középárfolyamon kínálnak határidős törlesztéskockázat-biztosítási tranzakciókat a londoni piacon, csaknem 80 ezer euróval drágábban, mint egy hónapja.

 

CMA DataVision London államkötvény CDS elemző
Kapcsolódó cikkek