Pénz- és tőkepiac

Beperelték az óriásbankot a részvényesek

A JP Morgan Chase and Co. részvényesei két pert indítottak az Egyesült Államok legnagyobb bankja ellen, azzal vádolva a céget és vezetőit, hogy túlzott kockázatot vállaltak és ezzel monumentális, 2 milliárd dollár összegű kereskedelmi veszteséget idéztek elő.

A New Yorkban indított perben a részvényesek azt állítják, hogy a JP Morgan anélkül változtatott kockázati modelljén, hogy erről tájékoztatta volna a befektetőket. A 2 milliárd dolláros veszteséget ez a változtatás idézte elő és szerintük a bank vezetői félrevezették a befektetőket. Az egyik pert egy James Baker nevű kaliforniai részvényes indította, a másodikat pedig az arizonai Saratoga Advantage Trust. A JP Morgan az újabb fejleményhez nem volt hajlandó kommentárt fűzni.

A JPMorgan vesztesége ügyében egyébként a Federal Reserve is folytat vizsgálatot, ám a bank állapota továbbra is erős - írja a The New York Times . Elemzők szerint bár a JP Morgan stabilitása nincs veszélyben, ha a veszteségei növekednek, bizonytalan az alakulása. Elemzők egyébként arra számítanak, hogy a veszteség ellenére a második negyedben a JP Morgan 4 milliárd dollár nyereségre tesz szert. Ha pedig a további kereskedelmi veszteségek megkétszereződnének, a bank még így is mintegy 2 milliárd dollár összegű profitra tehetne szert.

JP Morgannél támadt veszteség számos részlete homályos, ezért nem világos, hogy milyen törvényeket szegtek meg, már ha egyáltalán ez a helyzet. Ám a szövetségi hatóságok figyelme azt jelzi, hogy növekszik a JP Morganre és annak elnök-vezérigazgatójára, Jamie Dimonra nehezedő nyomás azért, hogy magyarázza meg, mi vezetett a bank több milliárd dollárba kerülő ballépéséhez. Ez viszont újólag felveti azt a kérdést, vajon a kormány szabályozóhatóságai felkészültek-e arra,hogy figyelemmel kövessék a bankok kockázatos, bonyolult tranzakcióit.

Közben Timothy F. Geithner amerikai pénzügyminiszter kedden egy washingtoni eseményen úgy fogalmazott, hogy a JP Morgannél történt veszteség megerősíti a pénzügyi reform szükségességét. Geithner szerint a szabályozó hatóságok "igen gondosan megvizsgálják majd az incidenst."

 

részvényes profit JP Morgan beperel Bank
Kapcsolódó cikkek