Pénz- és tőkepiac

A guru hisz benne - Mobius: Európa erősebb lesz, mint valaha

Mark Mobius, a Templeton fejlődő piaci részlegének elnök úgy látja: az eurózónának még sok hányattatást kell túlélnie, de végül megerősödve kerül ki a válságból.

"Az alkudozás el fog tartani egy darabig, el kell fogadniuk az új pénzügyi szabályozást, de azt gondolom, meg tudják csinálni és Európa olyan erősen kerül ki a válságból, mint azelőtt soha" – fogalmazott a CNBC-nek Mark Mobius. Az 50 milliárd dolláros befektetési alapot felügyelő guru úgy véli, két éven belül létrejön a fiskális unió az EU-ban, azok a befektetők, aki túl sokáig parkoltatják a pénzüket a biztonságos eszközökben, lemaradnak majd a nagy piaci fellendülésről.

Példaként az összeomlását hozza fel, amikor sok befektető amerikai államkötvényekbe menekült, pedig egy éven belül 60-100 százalékos emelkedés következett be a piacokon. Mobius továbbra is a fejlődő piacokban hisz, ahol idén 5 százalékos növekedést vár, szemben a fejlettek 1 százalékos teljesítményével. Szintén mellettük szól, hogy ez a csoport képviselő a globális piaci kapitalizáció 34 százalékát, miközben a lakosság továbbra is szegény. Mobius, akinek kedvence Vietnam és Nigéria, azt javasolja, hogy a befektetők fokozatosan emeljék a fejlődő piac befektetési alapokba invesztált összegeket, a kockázatokat pedig minimalizálják azzal, hogy a pénzt elosztják az országok, szektorok és menedzserek között.

Templeton fejlődő piac Mobius befektetés
Kapcsolódó cikkek