Pénz- és tőkepiac

Megszédült a forint

A forint délutánra gyengülni kezdett az euróval szemben, miután újra az euróövezeti, és elsősorban a spanyol aggodalmak állnak a piaci szereplők figyelmének középpontjában.

Az euró jegyzése 298 közelébe szökött fel, mert a befektetők igyekeznek megszabadulni a kockázatosabbnak ítélt eszközöktől. A feltörekvő devizának számító forint sem állhatott ellen a piaci nyomásnak.

Az európai vezető tőzsdeindexek negatív tartományba kerültek, míg Spanyolország 10 éves államkötvényeinek hozama az euróövezet létrejötte óta nem látott magasságba került. Az állampapírok hozama délután 6,8 százalékra ugrott (közel 30 bázispontos emelkedés).

Az euró/forint kurzus reggel még 297,5-ös szint körül járt, majd a kedvező inflációs adat után erősödni tudott a hazai deviza. A forintot az is támogatta, hogy Rogán Antal és Varga Mihály szavaiból az olvasható ki, EKB/IMF-konform jegybanktörvényt fogad majd el a Parlament. A forint 295,5-ig erősödött.

Ez azonban nem volt elegendő ahhoz, hogy a negatívvá váló nemzetközi környezetben a forint megőrizze viszonylagos erejét. 

A piaci szereplők a spanyol állampapírok mellett Olaszország adósságpapírjait is önteni kezdték. Az olasz hozamok több mint 20 bázisponttal emelkedetek 6,27 százalékra.

deviza euró fornt árfolyam
Kapcsolódó cikkek