Pénz- és tőkepiac

Osborne: A "valutaunió könyörtelen logikája" bankuniót követel

A valutauniók "könyörtelen logikája" azt diktálja, hogy az euróövezetnek bankunióra és szorosabb költségvetési integrációra van szüksége - mondta csütörtökön a BBC rádiónak a brit pénzügyminiszter, aki szerint a spanyol bankrendszer problémáit "azonnal" meg kell oldani.

George Osborne szerint a spanyol bankrendszerbe pénzt kell juttatni, de úgy, hogy ez ne veszélyeztesse a spanyol szuverén fizetőképességet. A bankrendszerek az euróövezet gyenge láncszemei közé tartoznak, és az euróövezet "túl sokáig tűrte" a gyenge, tőkehiányos bankokat - mondta.

A brit pénzügyminiszter szerint a közös valuta részét kell képeznie a bankuniónak is, ami azt jelenti, hogy a hitelintézetek feltőkésítésére közös alap áll rendelkezésre, de ennek feltétele az erőteljesebb euróövezeti szintű bankfelügyeleti rendszer is. Ez lehetővé tenné, hogy a spanyol betétesek bizalommal hagyhassák pénzüket a hazai bankokban.

Osborne hangsúlyozta, mindebben Nagy-Britannia "semmiképpen sem" venne részt, hiszen éppen azért nem csatlakozott az euróhoz, mert az a nemzeti szuverenitás és ezen belül a hazai pénzügyi rugalmasság csorbulásához vezetett volna.

George Osborne bankunió pénzügyminiszter brit
Kapcsolódó cikkek