Az OTP Bank szerbiai leánya, az OTP banka Srbija a.d. jegyzett tőkéjét az alárendelt kölcsöntőke törzsrészvénnyé konvertálásával 2,2199 milliárd szerb dínár – mintegy 5,5 milliárd forint – összegben megemelték.

Ezzel a szerbiai bank jegyzett tőkéje 9,8637 milliárd dínárra emelkedett. Az OTP Bank Nyrt. tulajdoni részesedése jelenleg 94,8 százalék a hitelintézetben. A szerb cégbíróság a változást 2012. június 22-én bejegyezte.

Az OTP banka Srbija az elmúlt években nem tudott hozzájárulni a csoport eredményéhez, leginkább azért, mert a hitelportfólió romlásából eredően nőtt a céltartalékképzés. Az OTP Bank legutóbbi gyorsjelentése szerint az idei első negyedévben már sokat javult a helyzet. A leánybank első három havi vesztesége 0,5 milliárd forint volt, a legalacsonyabb negyedéves veszteség 2009 második negyedéve óta.

Az eredmény alakulását leginkább most is a kockázati költségek nagysága befolyásolta, ezúttal pozitívan: éves és negyedéves alapon is mintegy 70 százalékkal alacsonyabb volt ezek mértéke. A hitelminőségnél folytatódtak a 2011 második felétől kibontakozó kedvező tendenciák. 2012 első negyedévében tovább csökkent a 90 napon túl késedelmes hitelek aránya. A gyorsjelentés szerint a hitelminőség – és a fedezettség – javulása elsősorban a nagyvállalati szegmenshez kapcsolódott.

Az OTP bankcsoport már hét éve jelen van Szerbiában. A szerbiai terjeszkedés kezdő lépéseként 2005 decemberében megvásárolta a Niska bankát, majd 2006 márciusában a Zepter bankát, végül 2006 júliusában az újvidéki székhelyű Kulska bankát. Az OTP szerbiai érdekeltségei 2007-ben összeolvadtak OTP banka Srbija a.d. Novi Sad néven. Az OTP szerbiai leánybankja jelenleg 35 egységből álló fiókhálózatot üzemeltet országszerte.