Pénz- és tőkepiac

A Deutsche Bank igyekszik olcsón megúszni a bankbotrányt

A koronatanú szerepét biztosította magának a Deutsche Bank a londoni bankközi bankkamatláb (Libor) manipulációjának ügyében.

Az rts a Deutsche Bank abban reménykedik, hogy ha segít a nyomozásban, mérsékelheti a rá kiszabandó büntetést. A The New York Times a hét végén arról adott hírt, hogy az amerikai igazságügyi minisztérium már több bank és azok munkatársai ellen készít elő bűntető eljárást. Brüsszel azzal fenyegetőzik, hogy beavatkozik a pénzügyi szektorban, hogy a jövőben megakadályozhatók legyenek hasonló visszaélések. A vizsgálatok egy feltételezett kartellre összpontosulnak, amely összedolgozott a Libor megállapításánál - hangoztatta Joaquin Almunia, az EU versenyjogi biztosa az rts jelentése szerint.

A Morgan Stanley elemzői globális szinten 17,1 milliárd dollárra becsülik a Libor manipulációjából eredő kárt. Az eddigi kártérítési perek 36 százalékos sikerességi kvótáját figyelembe véve, a költség 6,2 milliárd dollárra tehető. Ehhez járul még az az egyenként 460-850 millió dollár, amelyet a Morgan Stanley szerint bankonként kiszabhatnak a felügyelő hatóságok az érintettekre. Az elemzők a Barclays esetéből következtették ki a bírság várható összegét. Eddig csak a brit óriásbank esetében bizonyosodott be, hogy manipulálta a londoni bankközi kamatot azért, hogy kedvezőbb feltételek mellett finanszírozhassa tevékenységét, de a Financial Times Deutschland szerint összesen mintegy húsz pénzintézet ellen folyik jelenleg vizsgálat az ügyben.

Az Egyesült Államokban a hatóságok látókörébe került a Bank of America, a Deutsche Bank, a Citi, az UBS, a JP Morgan. Nagy-Britanniában a Barclays mellett a Lloyds, az HSBC és az RBS is bajban lehet, de lehet, hogy fizetnie kell a svájci-japán Mitsubishi-UFJ-nek és a Crédit Suisse-nek is

 

Deutsche Bank koronatanú LIBOR
Kapcsolódó cikkek