Pénz- és tőkepiac

Bánatpénzét követelik a Barclays-vezértől

A Barclays PLC igazgatósága azt kéri Bob Diamond volt vezérigazgatótól, hogy a várhatóan őt megillető 17 millió fontos – hozzávetőlegesen 6,1 milliárd forintos – lelépési pénzének legalább egy részéről mondjon le – közölte a Sunday Telegraph értesülésére hivatkozva a Bloomberg hírügynökség. A vezérigazgató a múlt hét kedden mondott le posztjáról, a rá nehezedő nyomás miatt.

A brit bankszektort alapjaiban megrázó ügy előzményeként a brit pénzügyi felügyelet (FSA) feltárta, hogy a Barclays befektetési ágazatának kereskedői a 2008–2009-es pénzügyi válság előtt és alatt rendszeresen a globális irányadó bankközi kamatláb, a Libor manipulálásával próbálkoztak. A manipuláció célja a hatósági gyanú szerint a pénzügyi válság előtt a Libor profitnövelő célú emelése volt, a válság elhatalmasodása után pedig a Barclays már inkább a bankközi hitelezés fő kamatlábának csökkentésével próbálkozott, igyekezve leplezni, hogy a cég milyen mértékű piaci stressz alatt állt.

Diamond ugyanakkor tagadja, hogy tudott volna az ügyről. A bankvezér a brit parlament alsóházának pénzügyi bizottsága által tartott háromórás szerdai meghallgatáson közölte: amikor néhány hete meglátta azokat a belső e-mail üzeneteket, amelyekben a cég kereskedői ösztönözték egymást a Libor-megállapításhoz szükséges finanszírozási költségbecslések manipulálására, „fizikai rosszullét” fogta el.

Diamond a bizottság előtt kijelentette: egészen az elmúlt hétvégéig nem volt tudomása ezekről az üzenetváltásokról és arról sem, hogy a cégnél kísérletek történtek a Libor lefelé mozdítására. A súlyos csalási bűncselekmények felderítésére szakosodott brit nyomozóhatóság (SFO) még Diamond lemondása előtt bejelentette, hogy felvette a kapcsolatot a brit pénzügyi felügyelettel, és vizsgálja, hogy jogilag lehetséges-e bűnvádi eljárás megindítása a kirobbant botrányban érintett bankárok ellen.

bankvezér Bank bánatpénz Barclays bankbotrány libor
Kapcsolódó cikkek