Pénz- és tőkepiac

Bankbotrány: Bocsánatot kért a bűnös, óriási profitcsökkenés

A Barclays közölte, hogy "bocsánatot két azokért a problémákért, amelyek az utóbbi hetekben merültek fel", amikor a brit bankot tetten érték a Libor bankközi kamatláb körül támadt botrány előidézéséért - jelenti a BBC.

A Barclayst a brit és az amerikai szabályozó hatóságok 290 millió font pénzbírsággal sújtották, amiért igyekezett manipulálni a bankközi kamatlábat. A bocsánatkérés azt követően hangzott el, hogy a bank törvény által szabályozott adózás előtti profitja ez év első hat hónapjában 71 százalékkal, 759 millió fontra csökkent. Ám korrigált bázison a profit 13 százalékkal 4,2 milliárd fontra nőtt.

A bank további 300 millió fontot tett félre kárigények rendezésére. "Sajnáljuk, és elismerjük, hogy csalódást okoztunk ügyfeleiknek és részvényeseinknek" - jelentette ki Marcus Agius, a Barclays elnöke.

"A Barclays valamennyi dolgozója nevében beszélek, amikor kijelentem, elszántak vagyunk arra, hogy visszaszerezzük részvényeseink, ügyfeleink, vevőink, befektetőink, a szabályozó hatóságok és a dolgozóink teljes bizalmát" – szögezte le. A Libor-botrány miatt már korábban lemondott Bob Diamond, a bank vezérigazgatója.

 

bankbotrány manipuláció Barclays LIBOR
Kapcsolódó cikkek