Pénz- és tőkepiac

Elemzők: A forint erősödése akadályozhatja meg az IMF-megállapodást

A forint erős értékeltsége a kormányzatot vonakodóvá teheti az IMF-feltételeinek teljesítésében, hiszen ez azt a látszatképet keltheti, hogy külső finanszírozás hiányában is megfelelően alakulnak a piaci és gazdasági folyamatok – írják az OTP Bank közgazdászai.

Az elmúlt hetekben nagyon sok olyan mozgást láthattunk a forint piacán, aminek kiváltója valamilyen gazdaságpolitikai bejelentés volt itthon, vagy külföldön – vélekednek az OTP Bank közgazdászai.

Az elemzők emlékeztetnek, kedden este látott napvilágot, hogy a pénzügyi tranzakciós illeték Magyar Nemzeti Bankra történő kivetése az Európai Központi Bank szerint ellentétes a jegybanki függetlenséggel több szempontból is, ami akár úgy is értelmezhető, mint a kormány monetáris finanszírozása.

Ugyanakkor szerdától a globális hangulat folyamatosan javulni kezdett, amit európai döntéshozók nyilatkozatai, beszédei váltottak ki. Szerdán Ewald Nowotny, az osztrák jegybank elnöke azt mondta, az Európai Stabilitási Mechanizmus banki státuszának megadása mellett vannak pozitív érvek is. Korábban az EKB illetékesei hevesen tagadták egy ilyen jogosítvány megadását, ami a banki tőkeáttétel megjelenése miatt megsokszorozná a kötvénypiacok megsegítésére szánt európai alap összegét – írják az OTP elemzői.

Csütörtökön Mario Draghi, az EKB elnöke jelentette be, hogy a korábbinál rugalmasabban fogják értelmezni az EKB mandátumát, és „ha az állampapírhozamok olyan magasságokban vannak, amely már veszélyezteti a monetáris transzmisszió hatékonyságát, akkor ennek kezelése az EKB mandátumán belülre kerül.” Ez az EKB kötvényvásárlási programjának újraélesztését jelentheti.

Ezeken a globális hatásokon kívül a korai IMF-tárgyalások okoztak kisebb örömöt, mert egyelőre nem látható probléma a tárgyalások ezen fázisában – mutatnak rá a közgazdászok. Továbbá Varga Mihály, a tárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter jelezte, hogy ha az EU is magáévá teszi az EKB álláspontját a tranzakciós ügyében, akkor majd „nyilvánvalóan kezelni fogja a kormány ezt a problémát”.

Az OTP elemzők szerint a kormány kommunikációja továbbra is zavaros azonban ezen a téren, mivel Orbán Viktor miniszterelnök előző nap jelezte, hogy a kormány kitart a tranzakciós adó mellett.

Orbán Viktor miniszterelnök pénteken az MR-1 Kossuth Rádió reggeli műsorában már azt mondta, meg fogják védeni a munkahelyeket és ennek a fedezete a tranzakciós adó. Hangsúlyozta, ha valamiért ez így nem lehetséges, akkor másképpen oldják meg, de a célokból nem engednek.

„Azt gondoljuk, hogy a 280 alatti EUR/HUF árfolyamok reálértelemben túlértékeltté teszik a forint árfolyamot” – írják az OTP Bank közgazdászai.Hangsúlyozzák, hogy a reál konvergencia folyamatának leállása, sőt megfordulása, ezt a túlértékeltséget még szignifikánsabbá teszi. Ez könnyen lecsapolódhat abban, hogy egy esetleges világpiaci turbulencia a hazai eszközöket újra különösen erősen fogja érinteni. Ezen felül az erős értékeltség a kormányzatot vonakodóvá teheti az IMF-feltételeinek teljesítésében, hiszen ez azt a látszatképet keltheti, hogy külső finanszírozás hiányában is megfelelően alakulnak a piaci és gazdasági folyamatok – vélekednek.

A forint további erősödése könnyen lehet, hogy maga akadályozza meg az IMF-szerződést – mutatnak rá a közgazdászok, aki hozzáteszik azt is, hogy a megegyezésbe vetett bizalom a mostani erősödés fő kiváltó ereje.

forint OTP IMF imf-hitel euró megállapoáds árfolyam elemzés
Kapcsolódó cikkek