Pénz- és tőkepiac

FAZ: Azért erősödik a forint, meg Orbán meghajolt az EU előtt

A Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) című német konzervatív lap a forint árfolyamának alakulásáról közölt beszámolót szerdán.

A Mitől erősödik a forint című devizapiaci beszámoló szerint a kelet-európai térség "soha nem volt homogén gazdasági térség", a pénzügyi válságban pedig minden eddiginél nagyobbra nőnek a különbségek a régió országai között. Az egyik szélső ponton Lengyelország áll, ahol a válság legsúlyosabb szakaszában, 2009-ben is nőtt a a másik végponton pedig Magyarország, amely a Nemzetközi Valutaalap hitelére szorult, jelenleg pedig recesszióban van és hamarosan újabb hitelekről tárgyal majd - jegyezte meg a szerző, Hanno Mussler. 

Hozzátette: Orbán Viktor miniszterelnök "a többségét mindenféle olyan intézkedésre használja fel, amellyel elriasztja a külföldi befektetőket". A forint azonban csak az utóbbi hónapban 7 százalékkal erősödött. Ennek legfőbb oka az, hogy "Orbán a nemzetközi nyomásra meghajolt és módosította az új jegybanktörvényt".

Kifejtette: a piacok "megkönnyebbüléssel fogadják", hogy csökken Magyarország "politikai elszigeteltsége", ugyanakkor "az Orbán-kormány továbbra is nehezen kiszámítható", és ezért a forint "politikai kockázatoknak" van kitéve.
 

forint Orbán Viktor Magyarország GDP. recesszió jegybanktörvény árfolyam
Kapcsolódó cikkek