Pénz- és tőkepiac

Gondban az osztrák bankok, utólag szépített a jegybank

Ha az Osztrák Nemzeti Bank (OeNB) sajtóértekezletre hív, érdemes korán érkezni, mert megtörténhet, hogy a sajtóközlemény semmisnek nyilvánítják és egy gyengébb változattal pótolják. Ez történt hétfőn, amikor Ewald Nowotny, az OeNB elnöke jelentést ismertetett az osztrák pénzügyi rendszerről - írja a Die Presse.

Az osztrák lap szerint a sajtóközlemény első változatában az szerepelt, hogy a nemzetközi pénzpiacokon történt legfrissebb fejlemények alapján növekedtek a "bizonytalanságok". Az államadósság-válság egyre nagyobb mértékben megnehezíti az osztrák pénzügyi rendszer gazdasági keretfeltételeit. "Nem csak növeli számos pénzintézet veszteségét, hanem újabb bizalmi válsághoz vezetett a bankok között" – szerepelt a sajtóközlemény első változatában.

Az újabb és a hivatalosan érvényes verzióban törölték a "bizonytalanságok" és a "bizalomvesztés" szavakat. Ehelyett az állt, az osztrák bankok a nemzetközi környezetben "viszonylag jól tartották magukat." Ám ha valaki áttanulmányozza az OeNB jelentésének 114 oldalát, kitűnik, hogy az osztrák bankok nem voltak különösen nyereségesek - írja a Die Presse.

A múlt évben az össztőkére vetített  nyereségesség ugyanis 0,1 százalékra süllyedt, ez a 2008-as válság évének felel meg. Az ok a kelet-európai leányvállalatoknál végzett kiigazítás, csupán Magyarországon egymilliárd euró összegben kényszerült leírásokra az osztrák bankszektor. Az Erste csoport 2011-ben egy mérlegtisztítás után mélyen a veszteséges övezetbe zuhant.

Az előző héten a Nemzetközi Valutaalap bírálta Ausztriát azért, meglátása szerint az ország túlbankosított. Az OeNB ismételten követelte, hogy az osztrák nagybankok növeljék kockázati alapjukat, ám azt, hogy a bankoknak mennyi pénzre lenne szükségük, az OeNB  képviselői nem mondják meg. Tény azonban, hogy az osztrák konszernek nemzetközi összehasonlításban alultőkésítettek. A szintén Kelet-Európában működő óriáscégek, mint például a francia Société Générale vagy a belga KBC, jobb tőkeellátottsággal rendelkeznek. Az osztrák jegybank tavaly még közlékenyebb volt. Akkor elhangzott, hogy azok a külföldi bankok, amelyek szintén aktívak Kelet-Európában, akár 3 milliárd euróval több alaptőkével rendelkeznek, mint az osztrákok.

A Moody''s is aggódik

A Moody''s június 6-án a kelet-európai gondok miatt leminősítette a három legnagyobb osztrák bankcsoportot. A Raiffeisen Bank International (RBI) és az UniCredit Bank Austria (UBA) adósság- és betéti besorolásait egy fokozattal, az Erste Group Bank AG (Erste) hasonló osztályzatait két fokozattal rontotta.

A Moody''s szerint a három nagy ausztriai bankcsoport visszaminősítése általánosságban is tükrözi sebezhetőségüket a fő közép-kelet-európai, illetve FÁK-térségbeli piacaik némelyikére jellemző kedvezőtlen működési kondícióktól, illetve a folytatódó euróövezeti adósságválságból eredő további sokkok növekvő kockázatától. A hitelminősítő kiemelte azt a véleményét is, hogy bár az osztrák bankok javították tőke- és tartalékpozícióikat, veszteségelviselő kapacitásuk valamely kedvezőtlen forgatókönyv bekövetkezte esetén azonban elmarad sok már európai bankcsoportétól.

Az Európai Bizottság figyelmeztetett

Az osztrák bankoknak, illetve azok leányainak (beleértve az "olasz" Bank Austriát) még mindig csaknem 300 milliárd euró összegű kihelyezett hitelük van Kelet-Európában. .Ez az osztrák körülbelül egyéves teljesítményének,vagy más szóval valamennyi osztrák bank kumulált mérlegösszege közel egyharmadának felel meg - emlékeztetett az Európai Bizottság május végén.

Erste Raiffeisen veszteség OeNB osztrák bank
Kapcsolódó cikkek