Pénz- és tőkepiac

Kamat manipuláció - Megváltoztatnák a Libort a bankbotrány után

Miközben több mint tizenhat bank ellen folyik nyomozás annak megállapítására, vajon szolgáltattak-e hamis adatokat a bankfelügyeletnek a Liborra vonatkozó jelentéseikben, az ilyen és ehhez hasonló botrányok jövőbeni elkerülésére a kamatláb reformjáról vitáznak a jegybankok.

Nyitott kérdés, vajon a Libor megtartja-e helyét, mint globális referenciakamat vagy pedig nemzeti rendszerek bevezetésével váltják-e fel. "Különböző valutáknál különböző referecia kamatlábakat alakíthatnánk ki" - idézte a FAZ Mark Carney-t, a kanadai jegybank elnökét. Carneyhez hasonlóan az amerikai Federal Reserve elnöke, Ben Bernanke is úgy vélekedett a kongresszusi meghallgatása során, hogy stratégiailag megvalósítható lenne egy másik, piaci alapú referenciakamat.

A FAZ megjegyzi, hogy a Libor reformjáról szóló vita még korai szakaszában van. A legfontosabb, a G10 országait képviselő jegybankok elnökei szeptember 9-én beszélnek majd Bázelben a reformról a Nemzetközi Fizetések Bankjánál tartandó rendszeres találkozójuk során. Mervyn King, a Bank of England elnöke, aki egyben a G10-ek jegybankjainak vezetője is, meghívójában arról szólt, hogy a londoni bankközi kamatláb "radikális reformjára" van szükség.  

A Financial Times csütörtökön írt arról, hogy a Barclays egyik munkatársa négy további bankkal egyeztetett az Euriborról. Eszerint az európai referenciakamat manipulálásáról a Deutsche Bank, a Crédit Agricole, az HSCB és a Société Générale is tudott. A Crédit Agricole már visszautasította a feltételezést, leszögezve, hogy a fent említett öt bank nem elég az Euribor manipulálására, a kamatlábat ugyanis 43 bank jelentése alapján állapítják meg, és a befolyásolásához legalább 15-16 pénzintézetnek együtt kell működnie. Mindenesetre az Európai Bizottság jelenleg húsz bankot vizsgál.

A Financial Times Deutschland ugyanakkor arról adott hírt, hogy a nyomozók látókörébe került több nagybank csoportos kiegyezésre törekszik a szabályozó hatóságokkal azért, hogy elkerülje a bírságot, amelyet a Barclays – eddig egyedüliként – a manipuláció miatt fizetett.
 

Bank bankbotrány kamatbotrány LIBOR
Kapcsolódó cikkek