Pénz- és tőkepiac

Marad a baleseti adó

Nem vetik ki a biztosítási adót a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokra, ehelyett megmarad a baleseti adó. A mezőgazdasági biztosítások adómentesek maradhatnak egy új módosító indítvány szerint.

Megmarad a baleseti – ez derül ki a költségvetési bizottság múlt hét végén beadott módosító indítványából, amelyet a biztosítási adóról szóló törvényhez nyújtottak be. Az eredeti törvényjavaslat szerint a kötelező gépjármű-felelősségbiztosításokra (kgfb) 30 százalékos közterhet vetett volna ki az állam 2013-tól, vagyis ugyanakkorát, mint amekkora baleseti adó most is terheli ezeket a biztosításokat. A biztosítási adó bevezetésével párhuzamosan kivezették volna a baleseti adót, ezt az ötletet viszont az új módosító javaslat elvetné.



Az indítvány benyújtói szerint azért indokolt a baleseti adó megtartása, mert azt már egyszer sikeresen bevezették a biztosítók, megtörténtek az ehhez kapcsolódó informatikai fejlesztések, ráadásul adófizetői panasz sem sok volt a közteherrel kapcsolatban. Ráadásul, ha az új adónemet bevezetnék, az vélhetően számos elszámolási vitát eredményezne a biztosítók és azok között a kliensek között, akik az idén évközben van a fordulónapjuk, és esetleg már a jövő év egy részére is megfizették a baleseti adót. Nekik a baleseti adó jövő évre eső része vissza kellett volna téríteni, miközben az új adóévtől kezdődően biztosítási adót kellett volna fizetniük.

A többi vagyonbiztosításra megmaradna a korábban tervezett biztosítási adó. Ha a törvényt elfogadja a parlament, a cascóra 15 százalékos közterhet vetnek majd ki, a vagyon- és balesetbiztosításokra pedig 10 százalékosat. A múlt hét végén benyújtott módosító indítvány a közteherrel sújtott biztosítások köréből kivenné a mezőgazdasági biztosításokat. Az indoklás megemlíti, hogy az Országgyűlés tavaly év végén éppen a termelők öngondoskodását támogatandó alkotta meg a mezőgazdasági termelést érintő időjárási és más természeti kockázatok kezeléséről szóló törvényt. Ennek értelmében a költségvetés is ad támogatást a gazdáknak a biztosítás díjához, hogy a mezőgazdasági biztosítások minél szélesebb körben elterjedhessenek.

Az idén támogatásra összesen 9,33 millió euró szánt az állam, ebből az összegből a biztosítási díj maximum 65 százalékát térítette volna meg a termelőknek. Az eddigi adatok szerint viszont a lehetőséggel kevesen éltek, nagyjából 2300 gazda kötött csak biztosítást, így a keret bőven fedezni fogja majd az összes igénylő maximális mértékű támogatását.
Végezetül az indítvány a viszontbiztosítási szolgáltatásból eredő díjbevételeket is kiemeli a biztosítási adó hatálya alól. Ennek az az oka, hogy a viszontbiztosítási szolgáltatást igénybe vevő eredeti biztosító a biztosítási adót az eredeti biztosítás után már megfizeti. Emellett az életbiztosításokat már az eredeti törvényjavaslat is adómentessé tette, a lépést az öngondoskodás támogatásával indokolták, de a zömmel befektetési céllal kötött biztosítások vélhetően teljesen versenyképtelenné is váltak volna a megtakarítási piacon, ha közterhet vetettek volna ki a befizetésekre.

mezőgazdasági biztosítás baleseti adó biztosítási adó kgfb
Kapcsolódó cikkek