Pénz- és tőkepiac

Miért jó választás a Fiat? - Elemzés

A jelenleg szerkezeti átalakítások közepén álló Fiat egy emelkedő trendcsatornában tart felfelé, amely továbbra is segítheti az árfolyamot a növekedésben. Fundamentális téren az emelkedést támogatja a folyamatban lévő átalakítás, mely során a vállalat a megváltozott nemzetközi piaci környezethez igyekszik igazodni – írják az Erste elemzői.

A Fiat árfolyama jelenleg egy emelkedő trendcsatornában korrigál lefelé. Bár az árfolyam a 20 és a 30 napos mozgóátlag környékén tartózkodik, azonban nem számítunk arra, hogy ezek támaszt fognak nyújtani. A 20 és a 30 napos mozgóátlag többnyire erős támasznak, illetve ellenállásnak számít, de a Fiat esetében az elmúlt hónapokban nem működtek ezek a szintek.

Jelenleg kivárást javaslunk a beszállással, érdemes megvárni, hogy az árfolyam visszakorrigáljon a trendcsatorna alsó vonalára, ahol kedvező hozam-kockázat arány mellett létesíthetünk pozíciót. Számításaink szerint 3,6 - 3,7 euró között fogja a elérni a csatorna szélét és itt javaslunk vételi pozíciót létesíteni. Stop-loss pozíciót a 3,4 eurónál húzódó támasz alá javasolt elhelyezni.

Erős ellenállási szint csak 4,9 eurónál található, azonban ennek ellenére nem számítunk ennek elérésére. Célárként a 200 napos mozgóátlagot lehet meghatározni 4,1 eurós értékkel vagy ambiciózusabb célként szóba jöhet a trendcsatorna teteje is, ami 4,6 eurónál húzódik.

A Fiat felismerve az európai kereslet hiányát és kihasználva azt, hogy az USA-ban felfutóban van a gépjárművek iránt a kereslet, a gyártási kapacitások kishasználást átszervezi.  Az átalakításban jelentős potenciált nyújt számára az, hogy a Chrysler értékesítései felfutóban vannak az amerikai piacon – 15,8 százalékos növekedés júniusban – s immár jelentős több mint 60 százalékos részesedéssel bír az amerikai autógyártó óriásban, s ráadásul további opciói vannak a részesedésének további növelésére.

Az európai veszteségeit, ahol az első félévben 17 százalékkal esett vissza az értékesítése, tovább csökkentheti az, hogy a költséghatékonyság érdekében hamarosan újabb európai gyárat zárhat be a cégcsoport, ha nem javul a kereslet az öreg kontinensen. Ezáltal csökkentve felesleges európai kapacitásait. További pozitív tényező, hogy az igen jövedelmező brazil piacon is jól alakulnak az értékesítések.

A 6,2-es előremutató P/E rátán forog a részvény miközben az európai ipari átlag 7 körül van. A jövő év tekintetében az alulértékeltség még nagyobb, 40 százalék körül van. A Bloomberg által megkérdezett elemzők véleménye erősen megoszlik a Fiat részvényekről, 12 javasol vételt, 7 tartást és 11 eladást. Az EPS várakozások az utóbbi hónapokban enyhe emelkedést mutatnak (jóindulattal).

Erste mozgóátlag fiat elemzés
Kapcsolódó cikkek