Pénz- és tőkepiac

Baljós árnyak a tőzsdei csúcsok után

Tegnap a kereskedés során több mint négy éves csúcsra emelkedtek az amerikai részvényindexek, utoljára 2008. május 19-én járt a S&P500 index a tegnapi 1.426 pontos csúcson. Nap végére azonban lefordultak az indexek és mínuszban fejezték be a kereskedést a tengerentúli börzék – jelenti az Equilor.

Ismét gyűlnek az aggodalmak a perifériás euróövezeti országok körül. A spanyol gazdasági miniszter azt szeretné, ha az Európai Központi Bank elkötelezné magát egy újabb kötvényvásárlási program mellett, időbeli és mennyiségi korlát nélkül. Az EKB viszont a spanyol kormány lépésére vár, hogy hivatalosan is segítséget kérjen az EFSF mentőalaptól, állampapírhozamai leszorításáért. Folytatódik a szkanderezés a görög mentőcsomag körül is.

Ma Jean-Claude Junkcer, az eurócsoport elnöke látogat Athénba, pénteken pedig Angela Merkel, német kancellár megy a görög fővárosba. Ez előtt a Francois Hollande, francia elnökkel találkozik csütörtökön, hogy többek között e témában is egyeztessenek. A Fitch a déli euróövezeti tagállamok további leminősítését helyezte kilátásba, de a hitelminősítők lépései egyre kisebb hatást gyakorolnak a piacokra.

EKB Juncker tőzsde EFSF
Kapcsolódó cikkek