Júliusban 291 milliárd forinttal, bő egy milliárd euróval a hónap végére 4 543 milliárd forintra, új csúcsra nőtt a külföldi kézben lévő forint állampapír állomány, számol be az MTI.

A júliusi volt az idén a legnagyobb havi emelkedés a márciusi 236 milliárd forint óta. Január-februárban, a kötelességszegési EU eljárások megindulása után mérsékelt volt a vásárlási kedv, a márciusi megugrás után áprilisban és főleg májusban alig volt külföldi vétel, júniusban pedig egyenesen nettó eladók voltak a külföldiek.

A vételi kedv növekedése egybe esett azzal, hogy június végén az EU elfogadta a kormány deficit-csökkentési intézkedési tervét és feloldotta a Magyarországnak szóló 2013-as kohéziós alapok felfüggesztését, majd a második nekirugaszkodásra módosított jegybanktörvény után július közepén megkezdődhettek az Nemzetközi Valuta Alappal és az Európai Bizottsággal a hiteltárgyalások.

A külföldi vásárlások élénkülésével párhuzamosan a diszkontkincstárjegy aukciók hozama júliusban került az idén először 7 százalék, a kötvényaukciós hozamok pedig június második felében, júliusban estek először 8 százalék alá. Július végére az aukciós átlaghozamok nagyjából vissza kerültek a tavaly október-novemberi leminősítések előtti szintre.

A külföldi kézben lévő állomány júliusban közel 7 százalékkal nőtt, az első hét hónapban közel 20 százalékkal, 746 milliárd forinttal emelkedett. A július végi teljes állományokról még nincs adat, de június végén a forint állampapírok több mint 40 százaléka, ezzel a központi költségvetés teljes adósságának bő 21 százaléka volt külföldiek birtokában. A nagyrészt ugyancsak külföldiek által tartott devizakötvényeket is hozzá számítva, a teljes közel 40 százalékára rúgó állampapír volt június végén külföldi befektetőknél.

A külföldi befektetők 2011-ben 1.264 milliárd forintnyi forint állampapírt vettek, bő háromszorosát a 2010-es vásárlásaiknak. Ezzel több mint ellensúlyozták a válság hatására 2008-2009-ben bekövetkezett csökkenést. 2008-ban, az évvégi eladási hullám nyomán 2008-ban 782 milliárddal, majd 2009-ben 303 milliárd forinttal csökkent a külföldi kézben lévő állomány.