Pénz- és tőkepiac

Ez nem sikerült a Manchester Unitednek

Ma indul a Wall Streeten kereskedés a Manchester United futballcsapat részvényeivel, azonban a tulajdonosok ezen döntése nem villanyozta fel a szurkolókat, az elemzőket, és a befektetőket sem.

Mától lehet megvásárolni a Manchester United angol futballcsapat részvényeit a New York-i értéktőzsdén, a tulajdonos Glazer család a múlt hónapban adta be regisztrációs kérelmét. A részvények darabonként 14 dollárért kerülnek forgalomba, ez az ár azonban alulmarad az előzetes várakozásoktól. Mint ahogyan a különböző sportcsapatok általában, a Manchester United sem bizonyul majd jó befektetésnek. "A profi csapatok nem túl profitábilisak" - idézi a NY Times Robert A. Bolandot, a New York Egyetem sportbiznisz professzorát. Az intézményi befektetők valószínűleg elkerülik a klubot, de a tulajdonos Glazer családot a szurkolók érzelmi kötődés generálta vásárlókedve megmentheti a nagyobb kellemetlenségtől.

A MU tavaly 20,4 millió dollárt keresett termékeladásokból, újmédia és mobil platformokból, illetve a szponzorok révén. De a tőzsdei profit bizonytalanabb. A sportegyesületek általában nem a részvényeseket gazdagítják, hanem fejlesztik a csapatot, például új stadion építenek. Szakértők szerint a legjobban a franchise eladása fizetne, nem a részvények. A piac pedig nyomást gyakorol, hogy rövid távú sikereket érjen el a klub, nem törődve a hosszú távú befektetésekkel. Erre válaszul a Glazer család olyan kondíciókkal bocsátotta tőzsdére csapatát, melyekkel az irányítás szinte teljes egészében a kezükben marad. A nyílt piaci kereskedés viszont rontja az alkupozíciókat, hiszen például a megszerzendő játékos menedzsere a bérekről való megegyezéskor ismerheti az adott klub anyagi helyzetét

A tőzsdére bocsátás helyszíne sem feltétlen kedvező választás: a klub valószínűleg jobban teljesített volna, ha részvényei Ázsiában kerülnek piacra. "Az amerikai befektetők nem lelkesednek annyira az európai fociért, mint a volt brit gyarmatok, például Szingapúr és Hongkong. Ázsiában jobban sült volna el ez az üzlet" - mondta Ronald Wan, a China Merchants Securities igazgatója a Bloombergnek.

Eközben a csapat szurkolói is kampányoltak a döntés ellen - számol be a MarketWatch. A Glazer család miatt a klub 650 millió dolláros adóssággal küzd. A korábbi ígértek szerint a tőzsdei értékesítésből befolyó összeget az adósságok kiegyenlítésére szánták volna az amerikai tulajdonosok, de ezen ígéreteikből később kihátráltak; már csak  az összeg feléről van szó. A többi a családi kasszába folyhat. A Glazer család azzal is nyerhet, hogy a klub beárazásával könnyebb lesz azt eladni. Ez az összeg alacsonyabb részvényárak mellet is több lesz 1,6 milliárd dollárnál, amennyit a pletykák szerint eddig ajánlottak a klubért. A MarketWatch szerint a nyilvános forgalomba hozatal nem fog jót tenni sem a részvényeseknek, sem a csapatnak, csak a tulajdonos Glazer családnak.

tőzsde részvénypiac MU Manchester United
Kapcsolódó cikkek