Pénz- és tőkepiac

Kamatmanipuláció - Kiegyezhet a felügyelettel a svájci óriásbank

Az UBS svájci bank ellen a Libor-ügyben folyó amerikai nyomozásban az államügyészség büntetlenséget ajánlott fel a bank néhány korábbi és jelenlegi munkatársának annak fejében, hogy az érintettek együttműködnek a nyomozókkal.

A The Wall Street Journal két, a nyomozás folyamatát ismerő személyre hivatkozva adott hírt a mentességi ajánlatról. Az UBS a négy éve tartó vizsgálatok során eddig húsz kereskedőt és menedzsert bocsájtott el vagy függesztett fel. Az amerikai igazságügyi hatóságok ajánlata arra utal, hogy a nyomozók szerint a manipulációkra magasabb helyről adtak megbízást.

A hatóságok jelenleg tizenhat bankot vizsgálnak, amelyek a feltételezések szerint részt vettek a londoni bankközi kamatlába, a Libor manipulálásában. Az UBS az egyik fő célpont az ügyben, amelyben eddig csak a Barclaysra szabtak ki bírságot, 450 millió dollár értékben. A Morgan Stanley elemzői szerint a brit bank büntetését alapul véve az UBS 250 millió svájci frankos bírságot kaphat, feltéve, hogy már a nyomozás korai szakaszában együttműködik a hatóságokkal.

Ennek a jelen állás szerint eleget is tesz a svájci konszern, amely a WSJ tudomása szerint az elsők között kereste fel a felügyeletet, felajánlva együttműködését.

A megállapodások alapján a pénzügyi cégek átadják az üggyel kapcsolatos e-maileket és egyéb dokumentumokat a nyomozóknak, cserébe maga a cég mentesül a büntetőjogi felelősség alól, az alkalmazottak viszont ettől még nem ússzák meg a börtönt.


 

UBS Bank kamatmanipuláció bírság LIBOR
Kapcsolódó cikkek