Pénz- és tőkepiac

Nehéz időket él a Svájci Nemzeti Bank

A Svájci Nemzeti Bank (SNB) devizatartalékainak összege idén júliusban rekord szintre, átszámítva 406,5 milliárd frankra növekedett. Júniushoz viszonyítva ez 41,4 milliárd frankos növekedést jelent.

Az elmúlt három hónapban az euróválság miatt Svájc közel 170 milliárd frank összegben vásárolt valutát azért, hogy megvédje a frankot a túlzott erősödéstől, ezért egyre több elemző teszi fel aggódva a kérdést: mikor fogy ki az erő az SNB-ből?  A Die Presse a továbbiakban rámutat, hogy Svájc azon országok közé tartozik, amelyeknek globálisan is a legnagyobbak a devizatartalékai. Összehasonlításul: az egész euróövezetben a devizatartalékok összege legutoljára 695 milliárd euró volt.

A gazdaság erejét tekintve Svájcnak több a devizája, mint Kínának. Ám a svájci nemzeti bank kritikus fázisban van - vélte Niklaus Blattner, a svájci jegybank volt igazgatója a "Cash" című lapnak nyilatkozva. Amíg az euróövezet vissza nem nyeri a politikai és a gazdasági függetlenségét, meg kell elégedni azzal, hogy a svájci nemzeti bank egyáltalán védeni tudja a megállapított frankhatárt. A svájci kormány mindenesetre védelmébe vette a jegybank politikáját, Eveline Wildmer-Schlumpf, svájci pénzügyminiszter hangsúlyozta, hogy nem áll fenn komoly inflációs veszély.

Számos nemzetközi befektető azért menekül a frankba, mert Svájc biztonságosabb kikötőnek számít, ám ezzel árt a svájci gazdaságnak, hiszen a frank felértékelődésével drágul az Tavaly szeptemberben ezért a svájci hatóságok az euróval szemben 1,20 frankos minimális határt vezettek be. Azóta azonban mindig voltak támadások fedezeti alapok részéről.

A zürichi nemzeti bank ezért a devizák mellett államkötvényeket is nagy mennyiségben vásárol, méghozzá a "jobbakból", vagyis elsősorban Németországból.

Ha az euróövezet helyzete romlik, a zürichi nemzeti banknak a bankópréshez kell nyúlnia, középtávon pedig ez magas inflációs rátákhoz vezetne. A legrosszabb esetben a svájci nemzeti bank arra kényszerülhet, hogy feladja az 1,20 euró/frank határt, ha viszont az euróövezetben a helyzet megnyugszik, a svájciaknak lehetőségük lesz arra, hogy az eurókészleteiken nyereséggel adjanak túl.

devizatartalék Svájci Nemzeti Bank euró SNB árfolyam
Kapcsolódó cikkek