Pénz- és tőkepiac

Német bankok támadják a Standard and Poor’s hitelminősítőt

Miután február végén az olyan német ipari konszernek, minta Daimler, a Siemens vagy az RWE már fellázadtak a Standard & Poors politikája ellen, a Financial Times Deutschland információi szerint most már az egész német bankágazat felsorakozik mögöttük.

"A Standard & Poor’s átláthatatlan díjemelése véleményünk szerint már nem fogadható el a tagjaink számára" - olvasható abban a levélben, amit három német szakmai szövetség (amely a magán-, a szövetkezeti és az állami bankokat tömöríti) intézett az amerikai hitelminősítő ügynökséghez.

Az FTD bennfenteseket idézett, akik szerint e tiltakozás nem csupán a piacvezető amerikai hitelminősítőnek szól. "A címzett ugyan a Standard & Poor’s, ám a levél a Moody’s és a Fitch részére is jelzés" - hangsúlyozta a helyzet egyik ismerője. Az FTD szerint a koncentrált felkelés kétszeresen veszélyes az amerikai hitelminősítő ügynökségek részére. Így a díjak átláthatóságának követelése megtörheti a hitelminősítő ügynökségek hatalmát. Másrészt a tiltakozások előrevetítik kartellezési vizsgálatok váratlan lehetőségét.

A februári levélben, amelyet a pénzintézetek küldtek a hitelminősítőnek "monopolisztikus piacról" volt szó. A bankok jelenlegi levelében azonban ilyen utalás nem szerepel.

Az FTD emlékeztet arra, hogy a Standard & Poor’s, a Moody’s és a Fitch ellenőrzi a hitelminősítői piac 95 százalékát. Önmagában véve e piacuralmi helyzet jogilag nem problémás. Ez azonban változhat, ha visszaélnek a helyzettel, azzal, hogy például indokolatlanul magas díjakat szabnak meg.  Az (amerikai) hitelminősítő ügynökségek azt állítják - folytatja az FTD -, hogy a díjszabásuk transzparens. Valójában azonban önmagában az érintett vállalatok részére sem mindig követhető, hogy a díjak miként jöttek létre. "Állítólag a Standard & Poor’s-nál létezik egy díjtáblázat, ám az a benyomás, hogy minden egyes ügyfél részére saját táblázat létezik" - hangoztatta egy bennfentes.

A német bankok ezért "egy átlátható díjszabás nyilvánosságra hozatalát követelik, amely alapján a kibocsájtók tájékozódhatnak a Standard & Poor’s-sal való egyéni díjtárgyalások során." Az FTD szerint különösen pikáns, hogy a Deutsche Bank is, amely a Standard & Poor’s egyik legnagyobb ügyfele, a levél mögött áll.

hitelminősítők transzparencia bankok díjszabás
Kapcsolódó cikkek