Pénz- és tőkepiac

Pénzmosást végzett a brit bank?

A New York-i bankfelügyelet, a The New York State Department of Financial Services közölte, hogy a nagy-britanniai központú Standard Chartered bank közel tíz év alatt legalább 250 milliárd dollárt mosott tisztára Iránnal lebonyolított illegális tranzakciók révén - jelenti a BBC News angol tévé.

Az amerikai bankfelügyelet szerint a brit bank eltitkolta az „iráni pénzintézetek részére kötött tranzakciókat”, amely iráni pénzintézetek az amerikai gazdasági szankciók hatálya alá tartoztak. A bankfelügyelet szerint az általa „csaló pénzintézetnek” nevezett Standard Chartered 60 000 ilyen titkos tranzakciót titkolt el. A brit bank azonban tagadta az amerikai bankfelügyelet állításait, amely arra utasította a Standard Chartered bankot, hogy „magyarázza meg ezeket a nyilvánvaló törvényszegéseket”, amelyek 2001-2010 között történtek.

Az amerikai bankfelügyelet szerint bizonyítékot fedeztek fel arra nézve is, hogy hasonló ügyletek bonyolódtak le az amerikai szankciókkal sújtott más országokkal is, így Líbiával, Burmával és Szudánnal. A kilenchónapos vizsgálat során több mint 30 ezer oldalnyi anyagot néztek át, köztük a Standard Chartered Bank e-mailjeit, ezekből kitűnik, hogy a brit bank „sok százmillió dollárt szedett be díjként”.  A tőzsdefelügyelet megfenyegette a brit bankot, hogy visszavonja az Egyesült Államokra érvényes működési engedélyét. A New York-i hyr hallatára a hongkongi tőzsdén a Standard Chartered Bank részvényeinek kurzusa 7,5 százalékkal csökkent -jelenti a BBC News.

tőzsdefelügyelet pénzmosás brit bank
Kapcsolódó cikkek