Pénz- és tőkepiac

Továbbra sem kell félnünk: A svájci jegybank védi a frankhiteleseket

Az árfolyamküszöb bevezetése egy extrém lépés volt, egy extrém helyzetben, és továbbra is megfelelő válasz a jelenlegi kihívásokra – mondta Thomas Jordan, a Svájci Nemzeti Bank (SNB) elnöke.

Az SNB tavaly szeptember 6-én vezette be az 1,20-as euró/frank átváltási árfolyamot, miután a frank paritás közelébe erősödött a közös európai deviza ellenében augusztusban. A központi bank akkor azért vezette be a küszöbértéket, mert a svájci gazdaságot recessziós és deflációs kockázatok fenyegették.

Az SNB közel egy éve sikeresen védi meg az 1,20-as átváltási árfolyamot, noha az euróövezeti adósságválság közepette többször is tesztelték a piaci szereplők a központi bank elkötelezettségét.

Ha a frank paritásra erősödne az euróval szemben, akkor az euró/forint árfolyam megegyezne a frank/forint árfolyammal. Ez nem csak a svájci gazdaságnak, hanem a magyarországi frankhiteleseknek is fájdalmas lenne.

Az SNB elnöke egy televíziós interjúban azt mondta, hogy a jegybank nem tervezi az „exit stratégiát”, vagyis az 1,20-as árfolyamküszöb eltörlését. „A küszöb bevezetése egy extrém intézkedés volt egy extrém helyzetben” – mondta Thomas Jordan.

Hangsúlyozta, hogy az árfolyamküszöb nem tart örökké, de jelenleg nem merül fel kérdésként az eltörlése. Ez a megfelelő monetáris politika azokkal a kihívásokkal szemben, amelyekkel jelenleg szembenézünk – tette hozzá.

árfolyamküszöb thomas jordan SNB jegybank
Kapcsolódó cikkek