Pénz- és tőkepiac

Libor botrány - Megfosztják kamathúzási jogától a Brit Bankszövetséget

A brit bankközi kamatláb, a Libor manipulálásával kapcsolatos, több pénzintézetet érintő botrányt nyomán az állami pénzügyi felügyelet veszi át a kamatmegállapítás feladatkörét a brit bankszövetségtől.

A Libor segítségével mintegy 300 ezer milliárd fontnyi pénzügyi termék értékét határozzák meg Londontól Tokióig, a bankközi kamatot 1986 óta a Brit Bankszövetség határozta meg tagjai rendszeres megkérdezésével, ennek a gyakorlatnak azonban most vége szakad - írja a Guardian. Miután júniusban kiderült, hogy a Barclays vezetése éveken át manipulálta a kamatszintet, a brit pénzügyi felügyelet átveszi a Libor megállapításának jogát a bankszövetségtől.

Martin Wheatley, a City illetékes felügyelője a pénzügyminisztérium megbízásából egy hónapon keresztül tárgyalt a bankszövetséggel és vizsgálta az eset körülményeit, ezt követően jutott arra a következtetésre, hogy a kamat megszabását az FSA pénzügyi felügyeletnek kell ellátnia. A közvetlen állami felügyelet segítségével könnyebbé válik a rosszhiszemű banki gyakorlatok szankcionálása. Emellett feltehetőleg átalakítják a Libor megállapításának módát is. Wheatley egyébként 2013-tól egy új, a felügyeletből kiváló szakosodott szervezet, a Financial Conduct Authority feje lesz.

 

Barclays kamatbotrány LIBOR brit bank bankfelügyelet kamat
Kapcsolódó cikkek