Pénz- és tőkepiac

Orosz bankár: A Szovjetunió legyen tanulság az EU-nak

Az EU-országok hatóságai elegendő erőforrással rendelkeznek ahhoz, hogy elkerüljék az euróövezet széthullását - jelentette ki Andrej Kosztyin, a VTB orosz külkereskedelmi bank vezetője, aki szerint Brüsszelnek nem szabadna elfelejtenie a Szovjetunió történetének tanulságait.

"Véleményem szerint az euróövezet megmarad, noha az euró stabilitása és a beléje vetett bizalom az utóbbi időben gyengült. Az európai országok még mindig rendelkeznek azokkal az erőforrásokkal, amelyekkel megelőzhetik a zónaszéthullását" - mutatott rá az orosz bankár.

Andrej Kosztyin a Szovjetunió széthullásának a példáját hozta fel. "A Szovjetunióban korábban egységes valuta volt, ám az egykori szovjet köztársaságok mindegyike úgy döntött, hogy saját pénzt nyomat, és az 100-200 százalékkal ugrott meg. Ez pedig jó tanulság Európa számára" - hangoztatta a VTB bank vezetője.

A bankár az APEC vlagyivosztoki csúcstalálkozóján arról is beszélt, hogy Oroszország bebizonyította: nem csak nyersanyagokban, de tudásban is gazdag. Mint a Voice of Russia tudósítása szerint elmondta: az APEC tagországok jelenleg világszinten is vezetők a GDP-növekedés tekintetében, de csak összefogással tudják tovább javítani a teljesítményüket.

 

eurózóna szovjetunió kosztyin VTB
Kapcsolódó cikkek