Pénz- és tőkepiac

SocGen: Óriási összegek mozdulhatnak meg az IMF-megállapodás után

Elhamarkodott döntés volt a megegyezés előtt, augusztusban végrehajtott magyar jegybanki kamatcsökkentés, de a jó külpiaci hangulat miatt végül szerencséje volt a magyar döntéshozóknak. Ugyanígy, az IMF-megállapodást megelőzően nagy hiba lenne a tisztán piaci alapon történő adósságfinanszírozás - vélik a Société Générale (SocGen) francia bankház és a Budapesti Gazdasági Forum konferencia szakértői.

Az elemzők nem számítanak gyors megállapodásra, de ha az megszületne, akkor akár óriási összegek is megmozdulnának a magyar kötvénypiac irányába, ami jelentősen könnyítene az államadósság finanszírozási terhein.
 
A bankház szerint az augusztusi kamatcsökkentés elhamarkodott és félrevezető volt, amit a piaci szereplők nem fogadtak jól. Abban az időszakban következett ugyanis be a lépés, amikor a nemzetközi befektetői környezet még meglehetősen bizonytalan volt. Jelentős tér van még a kamatcsökkentésre, de ezeket a lépéseket óvatosan kellene végrehajtani; ideális esetben csak azt követően, hogy megszületett a kormány és az EU/IMF közötti hitel-megállapodás. Ugyanakkor az is igaz, hogy a magyar hatóságoknak szerencséjük volt: a nemzetközi befektetői környezet ugyanis jelentősen javult időközben, ami azt jelenti, hogy sokkal nagyobb az étvágy a kockázatosabb eszközök iránt. Ez egyúttal azt is jelenti, hogy a magyar kötvényhozamok még tovább süllyedhetnek a fundamentális jellegű kockázatok ellenére is.

A megegyezetést megelőző; továbbra is tisztán piaci alapon történő adósságfinanszírozást; devizaalapú kötvénykibocsátás kockázatos és elhibázott lépésnek tartja a bankház.

„Magyarországnak minél hamarabb IMF-programra lenne szüksége, de igencsak frusztráló azt látni, hogy ennyire lassan haladnak az egyeztetések. Az egész folyamat addig tart, amíg a kormány el nem dönti, hogy mit akar. Amennyiben a kormány valódi elszántságot mutatna a megállapodás megkötéséhez, akkor az egész elég gyorsan megtörténhetne, de most azt sejtem, hogy ez nem valószínű.” – mondta Benoit Anne, a Société Générale feltörekvő piaci stratégiákért felelős részleg vezetője. – „Amennyiben megszületne a hitelkeretről szóló megállapodás, az államadósság finanszírozási terhei jelentősen könnyebbé válnának, mivel úgy gondolom, hogy óriási befektetői étvágy jelentkezne a forintalapú államkötvények iránt, amely leszorítaná a hozamokat” – tette hozzá a szakértő.
 
A forint kilátásait illetően a SocGen továbbra is negatív. A mostani nagy piaci hangulatjavulásban a forint alulteljesítő volt az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos bizonytalanságok miatt. Az eurózóna felőli pénzügyi fertőzési kockázatok csökkentek, de egy hír kapcsán bekövetkező hangulatromlás továbbra is kialakulhat, amit megszenvedhet a forint.
 

kötvénypiac IMF Société Générale
Kapcsolódó cikkek