Pénz- és tőkepiac

Csökkenéssel nyithat Nyugat-Európa

Kedvezőtlen vállalati eredmények hatására, az elmúlt napok erősödését követően eséssel kezdhetik a szerdai kereskedést az irányadó nyugat-európai tőzsdeindexek.

Piaci elemzők szerint a londoni FTSE-100 0,2 százalékos, a frankfurti DAX-30 0,1 százalékos, míg a párizsi CAC-40 0,2 százalékos csökkenéssel nyithat. „A keddi erőteljes emelkedés után az európai piacok óvatosabbak lehetnek szerdán” - értékelt Cameron Peacock, az IG Markets elemzője.

Ronthat a piaci hangulaton, hogy a világ legnagyobb sörgyártó vállalata, az AB InBev a várakozásoknál kedvezőtlenebb harmadik negyedévi eredményeket közölt. A világ legnagyobb acélipari vállalata, az Arcelor Mittal pedig nettó vesztéseget könyvelt el július-szeptemberben, a vállalat vezetése jelezte, hogy csökkenti az idei évre vonatkozó osztalékkifizetését.

Befolyásolhatja az európai kereskedést az amerikai piacok újranyitása is. Az Egyesült Államok keleti partvidékét sújtó Sandy hurrikán miatt a New York-i tőzsdék hétfőn és kedden zárva tartottak. „Az amerikai piacok bezárása önmagában nem nagy esemény. A kérdés az, hogy a vihar mekkora kárt okozott az amerikai gazdaság szempontjából, és, hogy milyen hatással van a jövő heti elnökválasztásokra. Az emberek aggódnak a költségvetés helyzete miatt” - mondta Victoria Clark, az Investec Securities elemzője.

Szerdán uniós adatközlések befolyásolhatják a kereskedést. Az statisztikai hivatala, az Eurostat októberi inflációs adatokat és szeptemberi munkanélküliségi számokat közöl késő délelőtt.

Kedden a FTSE-100 0,95 százalékos javulással 5849,90 ponton zárt. A frankfurti DAX-30 1,13 százalékos többlettel 7284,40 ponton végzett. Párizsban a CAC-40 1,48 százalékkal 3459,44 pontra erősödött.

ttse CAC tőzsde InBev Párizs
Kapcsolódó cikkek