Pénz- és tőkepiac

Magyar Telekom: az amerikai álom?

A Magyar Telekom anyavállalata, a Deutsche Telekom (DT) ismét reflektorfénybe került azt követően, hogy kiszivárogtak az amerikai leányvállalat (T-Mobile USA) értékesítéséről folyó tárgyalások – írja az Equilor.

Tavaly már lehúztak erről egy bőrt a befektetők, akkor azonban versenyjogi aggályok miatt stornózták az AT&T-vel való házasságot, de kérőként felmerült korábban a Sprint-Nextel neve is.

A mostani tervek szerint a DT a MetroPCS nevű, tőzsdén lévő mobilszolgáltatóval gyúrná össze amerikai leányvállalatát, és készpénz helyett az összeolvadt mobilszolgáltatóban kapna részesedést. Ezt meghatározott ütemezésben adhatná el, így jutna lépésről-lépésre újabb összegekhez.

Ebben a konstrukcióban a DT nem kapna azonnal készpénzt, vagyis ismét elillanhatnak azok a spekulációk, amelyek a Magyar Telekom kivásárlását érintenék. Jelenleg ugyanis 59,2 százalékos tulajdonos a DT a Magyar Telekomban és évek óta tartja magát az a spekuláció, hogy a maradék részvényeket kivásárolna a német anyavállalat. Az Equilor kiemeli, hogy pusztán pénzügyi szempontból nem éri meg a maradék 40 százalékot kivásárolni, ráadásul vállalatvezetési szempontból is kényelmes ez a helyzet a DT számára.

Szintén megfontolandó, hogy a szlovénok most készülnek a Telekom Slovenija 52 százalékos pakettjének privatizációjára, amely már többször került a DT céltáblájára, a magas ár azonban mindeddig eltántorította őket a vásárlástól. A költségvetési helyzet azonban dél-keleti szomszédunknál is átrendezte a privatizációs menetrendet.

Magyar Telekom DT Deutsche telekom T-Mobil
Kapcsolódó cikkek