Pénz- és tőkepiac

Matolcsy a MÁV ÁBE ügyről: folyik az egyeztetés

Még folynak az egyeztetések a MÁV Általános Biztosító Egyesület (MÁV ÁBE) károsultjainak ügyét rendező jogszabályról, ha azok lezárulnak, a parlament elé kerülhet a tervezet – válaszolta Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter Korondi Miklós (Jobbik) írásbeli kérdésére.

Az országgyűlés honlapján olvasható válaszában a miniszter kiemeli, hogy a kormány a MÁV ÁBE károsultjainak ügyében mielőbb olyan megoldást szeretne találni, amely összhangban áll az alaptörvényben foglaltakkal, és kiállja az Alkotmánybíróság utólagos normakontrollját. A kártérítési igények rendezésében érintett közigazgatási és érdekképviseleti szervek bevonásával jelenleg is folynak az egyeztetések, a rendezés során a gyakorlatban felmerülő problémák megelőzését is szem előtt tartva.

A nemzetgazdasági miniszter emlékeztet arra, hogy az Alkotmánybíróság (AB) hivatalból eljárva megállapította, hogy az Országgyűlés alkotmányellenességet idézett elő azzal, hogy nem szabályozta a 2010. január 1-je előtt felszámolás alá került biztosítóval kötött kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződésen alapuló kártérítési igények érvényesíthetőségét, egyúttal felhívta az Országgyűlést, hogy jogalkotói feladatának az AB határozatban foglalt határidőig tegyen eleget.

Az AB példálózó jelleggel felvázolta a mulasztás orvosolásának egyes irányait, így például az állam saját elhatározása alapján történő közvetlen helytállást, a felelősségbiztosítók által erre az esetre képzett másik pénzalapból kielégítést lehetővé tevő szabályozást, vagy valamennyi, volt MÁV ÁBE-biztosított számára előírt pótbefizetési kötelezettséget.

A kérdéskört az alkotmányossági szempontok figyelembevételével úgy kell megoldani, hogy a szabályozás alkalmas legyen a vagyonelszámolási eljárás megfelelő és gyors lezárásához – emelte ki válaszában Matolcsy György.

Matolcsy György Korondi Miklós MÁV ÁBE
Kapcsolódó cikkek