Pénz- és tőkepiac

Megfelel az OTP az ajánlásnak

Az OTP Bank Nyrt. tudomásul veszi az Európai Bankhatóság (EBA) és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) által szerdán közzétett tőkepozíciós vizsgálatra vonatkozó végleges eredményét, és az EBA 2011 decemberében kiadott ajánlásában foglaltak teljesítéséről szóló értékelését.

Eszerint a bank teljesíti az EBA ajánlásában szereplő szuverén kitettségekre képzett tőkepuffer figyelembevételével számított 9 százalékos elsődleges alapvető tőkemutató (Core Tier 1 ratio) követelményét - tette közzé a hitelintézet a BÉT honlapján szerdán. A közlemény emlékeztet arra, hogy az EBA Igazgatótanácsa 2011. december 8-án fogadta el a piaci bizalmat helyreállító átmeneti tőkepufferek megképzéséről szóló ajánlását, melynek célja az uniós bankszektor jelenlegi nehéz helyzetében, különösen a szuverén kitettségből adódó kockázatok kezelése, valamint a piaci stabilitás és bizalom helyreállítása.

Az ajánlás szerint a nemzeti felügyeleti hatóságoknak azt kellett előírnia a mintában szereplő bankok számára, hogy tőkepozícióikat egy, a szuverén kockázati kitettség alapján – a 2011. szeptember végi piaci árfolyamok figyelembe vételével – számított kivételes és ideiglenes tőkepuffer képzésével erősítsék meg. Továbbá, a bankoknak kivételes és átmeneti tőkepufferüket úgy kellett kialakítaniuk, hogy az elsődleges alapvető tőkemutató (Core Tier 1 capital ratio) 2012. június végéig elérje a 9 százalékot.

A 2011. szeptemberi adatok alapján a szuverén kockázatokra számított tőkepuffer a továbbiakban nem kerül felülvizsgálatra, újra számításra. A tőkepozíciós gyakorlatban eredetileg 71 bank vett részt, ebből Görögország EU/IMF-programban való részvétele miatt, 6 görög bank eltérő elbírálás alá esett, az eredeti mintában szereplő további négy bank (Öesterreichische Volksbank AG, Dexia, WestLB AG és Bankia) pedig azóta jelentős átstrukturálási folyamaton megy keresztül, ezért szintén kikerült ezen vizsgálat alól. Ezek alapján az EBA ma 61 bank eredményét tette közzé - ismerteti a közlemény.

PSZÁF OTP Core Tier 1 eba
Kapcsolódó cikkek