Pénz- és tőkepiac

Öt év börtön a csaló bankárnak

Öt év börtönre ítélte a párizsi fellebbviteli bíróság Jérome Kervielt. A Société Générale bankára 2008-ban majdnem ötmilliárd eurós kárt okozott fiktív ügyleteivel a hitelintézetnek, az ítélet szerint most ezt is vissza kell fizetnie.

Legkorábban három év múlva szabadulhat Jérome Kerviel. A minden idők legnagyobb banki csalója kétes hírnévvel büszkélkedő francia bankárt a Société Générale-nak okozott 4,9 milliárd eurós kár okozása miatt ítélte el szerdán a párizsi fellebbviteli bíróság. A testület döntése szerint A hivatalosan ötéves börtönbüntetés mellett ezt az összeget is vissza kell fizetnie Kervielnek.

A bíróság ezzel lényegében helyben hagyta a 2010-ben meghozott első fokú ítéletet. Kerviel mindössze 39 napot töltött előzetes letartóztatásban, így ténylegesen is legalább három év börtön vár rá.

A 35 éves bankár 2000 óta dolgozott a Société Générale-nál, 2005-ben nevezték ki a párizsi Delta One csoport junior kereskedőjének. A hagyományos és a származtatott értékpapírok közötti arbitrázslehetőségek kutatásával bízták meg.

Sajátos fizetéskiegészítésként 2006-2007 fordulóján kezdett fiktív ügyletekbe. 2007-ben a piaci áresést sikeresen kihasználva nyereséget tudott felmutatni, jóllehet már ekkor megvádolták azzal, hogy a hatáskörét jócskán túllépve, 49,9 milliárd euró értékben bocsátkozott kereskedési ügyletekbe. Kerviel tevékenységét szándékosan megkötött veszteséges kötésekkel próbálta leplezni, hogy mérsékelje a felmutatott nyereségét. 2008. január 19-én derítették fel a jogtalan kereskedési tevékenység hozzá vezető szálait. A következő három kereskedési napon, január 21-től kezdve sorra zárták le ezeket a pozíciókat, ami egyes vélekedések szerint nagyban hozzájárulhatott a világon kibontakozó tőzsdepánikhoz.

Kerviel különféle trükkökkel próbálta elkerülni, hogy a belső ellenőrzőrendszer lebuktassa. Minden pozícióját két-három napon belül zárta, majd újakat kezdeményezett helyettük, a belső rendszer ugyanis három nap után jelezné őket.

csalás fiktív ügylet Jérome Kerviel Société Générale
Kapcsolódó cikkek