Pénz- és tőkepiac

A Bundesbank erős embere ismét megtámadta az EU bankuniós tervét

Az európai bankunió a gyakorlatban azzal a következménnyel járhat, hogy összeütköznek a bankfelügyelet és a monetáris politika érdekei, ezért a két területet el kell választani egymástól - mondta Jens Weidmann, a német Bundesbank elnöke hétfőn.

Weidmann ezzel közvetve ismét támadást indított az ellen a terv ellen, hogy a közös európai bankfelügyeletet az Európai Központi Bankba (EKB) integrálják. "A bankuniónak a közös monetáris politikát kell támogatnia, de a gyakorlatban érdekkonfliktus lép fel a bankfelügyelet és a monetáris politika között. Ezért a két területet szigorúan szét kell választani" - mondta Weidmann a Euro Finance Week nevű pénzügyi konferencián Frankfurtban.

A Bundesbank elnöke, aki az EKB kormányzó tanácsának is tagja, sürgette, hogy Németországnak legyen "erős hangja" a bankunióban a bankfelügyeleti ügyekről szóló szavazáskor. "Az ilyen döntéseknek a későbbiekben pénzügyi költségei lehetnek, és így nagyon is logikus lenne, ha a szavazati erő a jegyzett tőke arányához igazodna" - mondta Weidmann.

Az EKB alaptőkéjéből a Bundesbank jegyzi a legnagyobb részt, 27 százalékot, de pénzügypolitikai döntésekben csak egy szavazata van.

Weidmann azt is hangsúlyozta, hogy a bankoknak maguknak kell állniuk rossz befektetéseik veszteségét, és a pénzintézetek nem élvezhetnek "túlélési garanciát". Meg kell akadályozni, hogy "a bankok mértéktelenül kitegyék magukat állami fizetésképtelenségi kockázatoknak", a bankunióban ezért korlátozni kell, hogy az egyes bankok portfóliójuk hány százalékát tarthatják állampapírban, és mely államok papírjaiban.

 

Bundesbank bankunió Weidmann jegybank
Kapcsolódó cikkek