Pénz- és tőkepiac

Bázel III: A banklobbi halasztásért könyörög

Röviddel az európai bevezetés előtt a kontinens banklobbi azon van, hogy a pénzügyi ágazatra vonatkozó szigorúbb szabályokat fagyasszák be - írja a Süddeutsche Zeitung. Az Európai Bankszövetség (EBF) azt követeli, hogy az európai bankok saját tőkéjére vonatkozó újabb szabályok bevezetésé egy évvel halasszák el.

Az EBF azzal érvel, az Egyesült Államok is csak később vezeti be a Bázel III szabályokat. A tengerentúli pénzintézetek nyomására ugyanis az amerikai hatóságok elálltak a 2013. januári induló dátumtól. Ha viszont Európa megmarad a korai időpontnál, az a veszély fenyeget, hogy az európai pénzintézeteket versenyhátrányok érik - írta Christian Clausen, az EBF elnöke Michel Barnierhez, az Európai Bizottság belpiaci biztosához intézett levelében.  A Bázel III-nak ezért csak 2014. január 1-jével kell hatályba lépnie - írja Európa legfőbb lobbystája a levélben, hozzátéve: ez nekik is ésszerű időkeretet adna ahhoz, hogy olyan technikai standardokat dolgozzanak ki, amelyeket megfelelő ütemezésben valósíthatnak meg" – fogalmaz a szakértő a levélben, amit a Süddeutsche Zeitung idéz.

Giuseppe Mussari, az olasz bankszövetség vezetője szintén közölte, hogy a Bázel III-at el kell halasztani. Az EBF egyébként kételkedik abban, hogy az amerikai hatóságik valaha is be akarják vezetne a szigorúbb rendszert, miután már most olyan hangokat hallani, amelyek a tőkekövetelmény módosítását kérik.

A Bundesbank bankfelügyeletért illetékes alelnöke, Sabine Lautenschläger pénteken azzal fenyegette meg az Egyesült Államokat, hogy szigorúbb ellenőrzés alá vonják az Európában működő amerikai nagybankokat, ha késik a Bázel III bevezetése Amerikában. Nem mondta meg azonban, hogy a Wall Street-i pénzintézeteknek milyen konkrét következményektől kellene tartaniuk. A német bankfelügyelet (BaFin) vezetője, Elke König  pedig felszólította a bázeli szabályokat meghozó tanácsot, az FSB-t,  hogy a G20-akon keresztül gyakoroljon nyomást az Egyesült Államokra.

 A Bázel III szabálynak az eredeti elképzelés szerint 2013. január 1-jén kellene hatályba lépnie, de az Egyesült Államokban a Fed és a betétbiztosítási alap is jelezte: nem számol január 1-i kezdéssel.

A BusinessWeek szerint négy évvel azután, hogy a pénzügyi összeomlás a világgazdaságot a nagy válság óta legsúlyosabb pangásba taszította, alig haladtak előre azok az erőfeszítések, amelyek célja a bankokra vonatkozó erősebb globális szabályrendszer kialakítása.  A szabályozó hatóságokat ugyanis láthatólag leköti a saját reformjaik bonyolultsága. Ha gyorsabb eredményt akarnak elérni egy biztonságosabb rendszer felé, a kormányoknak nagyobb egyszerűségre kell törekedniük.

Amint Andy Haldane, a Bank of England szakértője a közelmúltban kifejtette: a probléma abban rejlik, hogy a nemzeti szabályokra vonatkozó törvénykezés megfeleljen az új bázeli normáknak, ami rettentően bonyolult. Az 1988-as bázeli egyezmény 30 oldal hosszú volt, a 2004-es Bázel II már 347 oldal, a Bázel III. pedig 616 oldal. Haldane becslése szerint a teljes, átültetésre váró dokumentáció akár 30 ezer oldalra rúghat.

lobbysta Bank Bázel III
Kapcsolódó cikkek