Pénz- és tőkepiac

MKB Gold: Aranyat ért a kockáztatás

A csütörtöki lejáratot követően a befektetett tőkét és 30 százalékos hozamot fog fizetni az MKB Gold zártvégű alap.

Az alapot 2010 novemberében indította útjára az alapkezelő, azzal a céllal, hogy az MKB Private Banking ügyfélköre (kezelt 260 milliárd forint) számára olyan befektetési terméket adjon, amin keresztül az arany árfolyam-emelkedéséből tud profitálni, limitált kockázat mellett.

„A befektetési alap abban a két tekintetben eltérő volt a megszokott alapokhoz képest, hogy futamideje csak 2 éves és tőkét is csak 85 százalékban garantált, tehát részleges tőkevédelmet adott. Ezért cserébe viszont az alapban levő származtatott struktúra többlethozam ígéretét adta az ügyfelei számára az arany árfolyamának tényleges emelkedéséhez képest” – mondta Daróczi Andor, az MKB Befektetési Alapkezelő megbízott vezérigazgatója.

Eközben az alap futamideje alatt az arany 1388,5 dollárról 1691 dollárra emelkedett, ami csak 21,7 százalékos emelkedést jelent.
Az arany, mint befektetési termék az elmúlt 4-5 évben vált igazán kedveltté Magyarországon.

E tekintetben néhány év késéssel ért el hozzánk a befektetési arany divathulláma, de az arany árfolyamának emelkedése az elmúlt 8-10 évben úgy tűnik, hogy stabil keresletet támasz jelenleg az arany iránt. A fizikai arany kereskedésének piaca jelenleg nem szabályozott és nem tartozik a PSZÁF alá.

Addig, amíg a bankok nem kereskedhetnek a nemesfémben, ügyfeleik igényeit befektetési alapok segítségével tudják leginkább kielégíteni. Az MKB csoportnál jelenleg 24 Karát nevű alapcsalád harmadik sorozata van jegyzés alatt.

MKB Private Banking MKB Gold
Kapcsolódó cikkek